nieuws

Groep Brussel Lambert wil 30 procentsbelang in Lafarge

bouwbreed

De Groep Brussel Lambert (GBL) is van plan haar belang in de Franse bouwmaterialengroep Lafarge, die ook de grootste cementproducent ter wereld is, binnen drie jaar te verhogen van 16,1 naar 30 procent.

Volgens de Franse financiële krant “Challenges” zou de GBL door zijn belang in Lafarge nagenoeg te verdubbelen, willen profiteren van de naderende consolidatiegolf die algemeen wordt verwacht in de sector van de bouwmaterialen.
Lafarge is één van de vier belangrijkste pijlers waarop de groep van de Belgische topindustrieel Albert Frere is gegrondvest. De drie andere grote bedrijven, waarin hij participeert, zijn de Franse bedrijven Suez (energie en water), de oliemaatschappij Total en Imerys (onder meer dakpannen).
De GBL wil tegen het einde van dit jaar zijn belang in Lafarge al optrekken tot 20 procent. Een woordvoerder van het concern wijst op het feit dat het de Europese producenten van bouwmaterialen de afgelopen vijf jaar voor de wind is gegaan. Hun gezamenlijke omzet steeg met 32 procent. Een en ander kan volgens de woordvoerder van Belgische groep niet blijven duren: “De consolidatie van deze sector kan alleen maar versnellen en GLB wil die trein niet missen. Vandaar de versteviging van deelname in Lafarge, dat tot de tien grootste spelers op de bouwmaterialen markt behoort.”
De grote bouwmaterialenproducenten hebben de afgelopen jaren groot voordeel behaald uit de forse groei van de wereldeconomie. Ze zijn goed vertegenwoordigd op de groeimarkten Rusland, China en India.
Allemaal hebben ze zwaar geïnvesteerd in extra productiecapaciteit, waardoor hun schuldgraad verhoogde. Op termijn kan een en ander tot overcapaciteit aanleiding geven.
De grote marktspelers zijn er tot nu toe wel in geslaagd de forse prijsstijgingen van de grondstoffen (vooral energie) aan hun klanten door te rekenen. Alle grote groepen zijn er ook van overtuigd dat ze moeten groeien door op overnamepad te gaan.

Reageer op dit artikel