nieuws

Fraudeonderzoek Br i tse bouw sterk uitgebreid

bouwbreed

De Britse karteldienst Office of Fair Trading zal naast de 57 bedrijven die al eerder een inval hebben gehad nog eens 45 bedrijven informeren dat ze bij het grootschalige onderzoek naar verboden prijsafspraken betrokken zijn geraakt.

Volgens hoofddirecteur concurrentie Vincent Smith gaat het daarbij ook om “enkele zeer grote bekende namen” uit de bouwwereld. Het OFT wil niet zeggen of ook tot buitenlandse bouwers behorende Britse bedrijven zijn bezocht of tot de verdachten behoren.
Smith doet zijn uitspraken in een interview met vakblad Construction News . De daarin gemelde feiten zijn desgevraagd door een woordvoerder van het OFT in Londen. Aanleiding is de bekendmaking vorige week dat de karteldienst de afgelopen maanden bewijzen heeft vergaard voor ongeoorloofde prijsafspraken waarmee een bedrag van zeker 4,5 miljard euro is gemoeid. Smith kondigt nu aan dat 45 bedrijven binnenkort een mededeling tegemoet kunnen zien. “Ik veronderstel dat dit ook nog niet het einde van de invallen zal betekenen.” Volgens hem zoeken twaalf van zijn ambtenaren alle in beslag genomen computerbestanden door. “We zijn werkelijk verrast over wat we hebben ontdekt. Het begon als een klein beperkt onderzoek maar we zien een sneeuwbal effect.”

Twee namen

Volgens Smith gaat het om algemene bouw en/of reparatie en onderhoud en zijn civieltechnische en grote infrastructuurprojecten niet bij het onderzoek betrokken.
Tot nu toe zijn slechts twee namen bekend, het vorig jaar door Carillion overgenomen Mowlem en het tot Morgan Sindall behorende Bluestone. Carillion, na de overname het tweede bouwbedrijf van Groot-Brittannië, heeft in het laatste jaarverslag bevestigd dat in maart 2006 twee kantoren van Mowlem zijn bezocht. Een woordvoerder van Bluestone heeft bevestigd dat het vorig jaar bezoek heeft gehad van de OFT,
In de Britse bouwwereld is verder tot nu toe niet te achterhalen welke andere bedrijven bij het onderzoek zijn betrokken. Deskundigen zijn het er echter wel over eens “dat dit een enorm grote zaak aan het worden is”.

Reageer op dit artikel