nieuws

FNV Bouw: Bankroet Bosch Bouwbedrijf stinkt

bouwbreed Premium

FNV Bouw-regiobestuurder Bernard van Iren vindt dat het faillissement van Bosch Bouwbedrijf uit Olst (68 werknemers) stinkt. “Het is schandalig dat de twee directieleden vroegtijdig de Titanic hebben verlaten.”

Wat de reden ook is, het is niet fair dat algemeen directeur Gabriël Bosch en financieel directeur Laurens Pottersal enkele dagen voor de faillissementsaanvrage zijn opgestapt, aldus Van Iren. Hoewel hij zich baseert op een gesprek dat hij afgelopen donderdag voerde met curator G.J. Koers van Dommerholt Advocaten uit Zwolle, roept het faillissement, dat voor het personeel totaal onverwacht kwam, veel vraagtekens op. De vakbondsman begrijpt niet hoe een bouwbedrijf in deze hoogtijdagen over de kop kan gaan. “Dan moet er een hoop mis zijn.”
Ongeveer zeven jaar geleden maakte Bouwbedrijf Bosch (utiliteits-, woningbouw en renovatie) een herstart. Volgens Van Iren heeft het bedrijf zich rond die periode behoorlijk in de schulden gestoken. De economische recessie hielp het bedrijf van de regen in de drup en de boete van 325.000 euro als gevolg van de bouwenquête was ‘misschien’ de druppel die de emmer deed overlopen. “Hoe dan ook. Het herstel bleef uit”, aldus Van Iren. Volgens de FNV-man die gisteren laat in de middag een tweede gesprek had met de curator, (buiten de deadline van deze krant) willen drie of vier bedrijven het bouwbedrijf overnemen. Binnen twee weken krijgt hij daarover uitsluitsel. Haast is geboden, omdat de opzegtermijn van sommige werknemers snel afloopt.” Van Iren hoopt dat de 68 personeelsleden allen kunnen mee verhuizen. Vooral omdat zich onder hen ook oudere werknemers bevinden. Een aantal opdrachtgevers is de dupe van het faillissement. In de gemeente Olst heeft het bouwbedrijf een publiek-private samenwerking voor het centrumplan (37 appartementen met winkelruimtes) uitstaan.

Onduidelijk

Niet opgeleverd zijn voorts een woningbouwproject en een kantoorpand van vijf bouwlagen van 6500 vierkante meter in Deventer. In Assen is de aannemer betrokken bij een schoolgebouw van een kleine 5000 vierkante meter. Onduidelijk is het precieze aantal projecten waarbij Bosch is betrokken. Wel weet Van Iren dat de werkzaamheden van een woon-zorgcomplex in Veenendaal voorlopig zijn voortgezet.
Van Bosch Bouwbedrijf is bekend dat het familiebedrijf tussen 2002 en 2004 met 80 procent is gegroeid. Onduidelijk is hoe die groei tot stand kwam. Het Financieele Dagblad riep de aannemer uit tot snelst groeiende onderneming van Overijssel en in 2002 volgde Gabriël Bosch zijn vader op als directeur. Van meet af aan had hij grote plannen met het bedrijf, zo liet hij in december 2006 in het blad Building Innovation weten. Hij wilde een traditioneel capaciteitsbedrijf omtoveren tot een meer conceptueel bouwbedrijf. Ketenintegratie is het toverwoord: “Wij doen het volledige project, in samenwerking met een bouwmanagementbureau en de opdrachtgever. Dat is interessant, want in die rol zijn we voor onze opdrachtgever niet alleen een kostenpost, maar ook een moneymaker”.
De curator was op korte termijn niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel