nieuws

Europese Commissie vindt bewijs glaskartel

bouwbreed Premium

De Europese Commissie heeft bewijs gevonden dat een aantal grote Europese producenten van vlakglas voor de bouwnijverheid illegale prijsafspraken hebben gemaakt.

Dat heeft een woordvoerder van eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) gisteren bekendgemaakt.
De commissie heeft de glasfabrikanten nog geen boetes opgelegd. De betrokken ondernemingen hebben twee maanden de tijd om te reageren op de bevindingen van Brussel. Daarna wordt de hoogte van eventuele kartelboetes vastgesteld.
Volgens de commissie hebben de glasproducenten afspraken gemaakt over de prijs van vlakglas en over de hoogte van een energieheffing. “Daarmee hebben ze de concurrentie beperkt, hetgeen in strijd is met de wet”, aldus Kroes’ woordvoerder.
De namen van de betrokken bedrijven zijn niet bekendgemaakt. Aangenomen wordt dat het in elk geval om Glaverbel, Pilkington en Saint-Gobain gaat. Twee jaar geleden viel de commissie binnen bij onderdelen van deze bedrijven. Dat gebeurde in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Zweden.

Verklaring

Fabrikant Glaverbel bevestigde gistermiddag dat het bedrijf is aangeschreven door de Europese Commissie. In een verklaring laat het bedrijf weten dat het “de voorlopige bevindingen bestudeert en zo snel mogelijk zal reageren”. Glaverbel benadrukt dat zij nog niet schuldig is verklaard en dat elke besluit van Brussel kan worden aangevochten bij het Europese Hof.
Saint-Gobain, Pilkington en Glaverbel gelden als de grootste glasfabrikanten van Europa. Alleen al Saint-Gobain behaalde met de productie van vlakglas een omzet van 4,4 miljard euro. Glaverbel maakt onderdeel uit van Asahi Glass Company, de grootste glasproducent ter wereld.
De drie glasfabrikanten zijn ook actief in Nederland. Het onderzoek van de Europese Commissie richt zich echter voor zover bekend niet op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel