nieuws

Eerste pps-project op Franse TGV-netwerk

bouwbreed

Het Franse railinfrastructuurbedrijf RFF wil de TGV-lijn Sud Europe Atlantique tussen Tours en Bordeaux laten aanleggen in ppp-verband. RFF heeft in het Officiële Publikatieblad kandidaten opgeroepen voor het project waarmee op basis van het huidige prijspeil een bedrag is gemoeid van 4,9 miljard euro. Het is de eerste keer dat op het Franse spoornet een lijn als ppp-project wordt aanbesteed.

Het Franse railinfrastructuurbedrijf RFF wil de TGV-lijn Sud Europe Atlantique tussen Tours en Bordeaux laten aanleggen in ppp-verband. RFF heeft in het Officiële Publikatieblad kandidaten opgeroepen voor het project waarmee op basis van het huidige prijspeil een bedrag is gemoeid van 4,9 miljard euro. Het is de eerste keer dat op het Franse spoornet een lijn als ppp-project wordt aanbesteed.
Het gedeelte van de TGV Sud Europe Atlantique tussen Tours en Bordeaux is de ontbrekende schakel in de hogesnelheidsverbinding vanaf Parijs naar de wijnstad. Het traject van 302 kilometer telt volgens het eerste ontwerp veertig viaducten, 390 bruggen of bruggetjes en 53 kilometer geluidsscherm.
Het Franse ministerie voor transport hoopt dat de lijn in 2016 in gebruik genomen kan worden. Als tweede ppp-project staat de 30 kilometer lange CDG Express tussen Parijs en vliegveld Charles de Gaulle op het programma. Dit stukje spoorlijn moet, als het goed gaat, al in 2012 klaar zijn. Beide projecten maken deel uit van de plannen om het Franse TGV-net de komende tien jaar met 900 kilometer uit te breiden.

Reageer op dit artikel