nieuws

E.ON stapt in nieuw type CO 2 -reiniger

bouwbreed

Het Duitse energieconcern E.ON bouwt in het Zweedse Karlshamn een installatie waarmee op basis van een nieuwe methode Co 2 uit rookgassen wordt verwijderd. Volgens E.ON is het de eerste keer dat de methode wordt toegepast in Europa.

De CO 2 -reinigingsmethode is ontwikkeld in samenwerking met het energietechniekbedrijf Alstom Power en bindt de kooldioxide met behulp van ammoniak. Het energieverlies is aanzienlijk kleiner dan met bestaande methodes en beperkt zich tot minder dan 10 procent. Bij andere technieken moet worden gerekend met een verlies van 30 procent, aldus E.ON Sverige.
Vooralsnog staat installatie op proef bij een oliegestookte elektriciteitscentrale in Karlshamn. Als de techniek de test doorstaat komt er een tweede installatie bij een centrale in Malmö. In dat geval zal de afgescheiden CO 2 tevens ondergronds worden opgeslagen, wat de tweede stap is van het project ter beperking van de uitstoot van het alom gewraakte klimaatgas. In de Verenigde Staten wordt een dergelijke installatie komend najaar in gebruik genomen bij een kolengestookte centrale.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels