nieuws

Duitsland motor voor Europese bouwnijverheid

bouwbreed

De bouwproductie in de eurozone trekt sterk aan. In januari kwam 10,4 procent meer werk gereed dan in dezelfde maand vorig jaar.

Uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat blijkt dat de bouwproductie al maanden duidelijk hoger ligt dan het niveau eind 2005. Augustus liet een plus zien van 4 procent die naar mate het jaar vorderde meer dan verdubbelde tot 8,8 procent.
In het Europa van de 27 landen lag de groei van de bouwproductie in januari 3,1 procentpunt onder het niveau van de zone die de euro als muntstuk heeft. Januari pakt mede zo goed uit vanwege de extreem zachte winter.
De cijfers in de eurozone worden in hoge mate bepaald door het krachtige herstel in Duitsland. Hoewel de groei bij de oosterburen maandenlang rond de 7 procent schommelde, verraste de bouwsector in januari met een sprong voorwaarts van 35,2 procent. De opleving in Duitsland telt extra zwaar, omdat het land in januari maar liefst 28,1 van de gehele bouwproductie in de eurozone voor zijn rekening nam.
Nederland steekt bij de uitzonderlijke prestaties in Duitsland relatief mager af. Desondanks kan de 5,1 procent hogere productie dan in de startmaand van 2005 zich prima laten zien. Van augustus tot december produceerde Nederland zo’n 3 procent boven het bouwniveau van eind 2005. Een uitzondering vormt september, de maand waarin de bouwers 6,9 procent meer klaarstoomden dan in het voorgaande jaar.
In de eurozone doet Portugal het ’t slechtst. De bouwproductie ligt in het land al maanden onder het niveau van 2005. In januari keek het land tegen een achterstand aan van 7,1 procent.

Matig

Buiten de eurozone vallen de matige bouwprestaties op van Groot-Brittannië. In oktober had het land nog een opleving van 2,6 procent. In november en december echter duikelde de bouwproductie ten opzichte van dezelfde maanden in 2005 met maar liefst 21,8 en 27 procent. In januari verloren de Britten 9,6 procent terrein.
In de eurozone trekt de grond-, water- en wegenbouw sterker aan dan de burgerlijke en utiliteitsbouw.
De gww groeide volgens Eurostat in januari met 9,3 procent. De sector gww schoot 12,5 procent vooruit. Eurostat signaleert de krachtigste toename van de bouwproductie zien in het oosten en midden van Europa. Polen en Slovenië noteerden in januari groei van respectievelijk 60,3 en 46,7 procent. Ook Tsjechië (28,8 procent) en Roemenië (25,6 procent) blinken uit. In Scandinavië geeft Zweden de toon aan met een groei van 12,5 procent.

Reageer op dit artikel