nieuws

‘Deur wagenwijd open voor Poolse werknemers’

bouwbreed

Nederland moet de deur wijd openzetten voor Poolse werknemers. Als er voor hen geen woningen beschikbaar zijn, moeten die worden gebouwd. Dat stelt Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Hij reageert daarmee op een brief waarin de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht bij de Tweede Kamer aandringen op handhaving van het systeem van tewerkstelling van onder anderen Poolse werknemers. Het systeem houdt in dat de werknemer pas mag komen werken als hij huisvesting heeft. Er is volgens de brief onvoldoende woonruimte beschikbaar voor de tijdelijke werknemers, zodat ze in kwetsbare wijken wonen van de grote steden, waar ze vaak terechtkomen in het malafide circuit van illegale kamerverhuur en huisjesmelkerij.”
Wientjes: “Natuurlijk moeten we zorgen voor woonruimte voor de mensen die we hier nodig hebben. Dat staat helemaal los van het openen van de grenzen. Als er niet voldoende huizen zijn, dan moeten die worden gebouwd.”
Hij verwijt de gemeentebesturen dat ze drie jaar de tijd hadden om zich voor te bereiden op de komst van de Oost-Europeanen. En beschuldigt hen van een politieke manoeuvre die erop is gericht de problemen in oude stadswijken onder de aandacht te brengen.
De reactie van Wientjes komt op dezelfde dag dat SP-Kamerlid Paul Ulenbelt verslag doet van een rondleiding door ambtenaren van de gemeentelijke dienst Bouw- en Woningtoezicht uit Den Haag door verschillende probleemwijken. De SP’er constateert dat in ongeveer de helft van de door hem bezochte panden, waarin Poolse werknemers zijn ondergebracht, de woonomstandigheden slecht zijn. “In een derde van de gevallen waren de omstandigheden zo extreem dat tot onmiddellijke sluiting moest worden overgegaan.”

Levensgevaarlijk

Ulenbelt pleit net als de vier grote steden voor het handhaven van de tewerkstellingsvergunningen. Anders zullen steeds meer buitenlanders noodgedwongen onder levensgevaarlijke en zelfs mensonterende omstandigheden wonen, waarschuwt hij. Het Kamerlid stelt bovendien dat de Polen zowel door werkgevers als door huisjesmelkers worden uitgebuit. “Ze worden vaak onderbetaald en maken lange dagen. Voor een matras betalen ze per persoon 200 euro per maand. Met zijn tienen in een woning die normaal 350 euro aan huur zou kosten. Tel uit je winst. De woningen zijn vaak het eigendom van het uitzendbureau dat ook het werk regelt.”
VNO-NCW brengt daartegen in stelling dat met de vakbonden goede afspraken zijn gemaakt over het honorarium van werknemers uit Oost-Europa.

Reageer op dit artikel