nieuws

Dallas Cowboys krijgen grootste football-stadion van Amerika

bouwbreed Premium

Alles hoort groter te zijn in Texas en daarom wil eigenaar Terry Jones er voor zorgen dat zijn Dallas Cowboys in 2009 het grootste en duurste American football-stadion van de wereld in gebruik kunnen nemen.

De architecten van HKS Architects Inc hebben een stadion ontworpen met 80.000 zitplaatsen dat gebouwd zal worden in Arlington, een voorstad van Dallas. Voor bijzondere gelegenheden zoals de Super Bowl zal het mogelijk zijn 100.000 toeschouwers in het stadion toe te laten. Het stadion heeft een totale overkapte oppervlakte van 230.000 vierkante meter en zal circa een miljard dollar kosten. Het dak zal worden gedragen door twee structurele stalen bogen van ieder 430 meter lang die beide de hele lengte van het stadion overkappen. Volgens het ingenieursbureau Walter P Moore and Associates is het dak de langste single-span (eenboogs-) dakstructuur van de wereld. Het dak van het complex kan in 12 minuten worden geopend door het wegrollen van twee stalen dakpanelen die ieder een oppervlakte hebben van circa 6000 vierkante meter.
Een opvallend en nieuw element in het ontwerp zijn de twee enorme ingangen aan de beide smalle kanten van het stadion. Deze ingangen bevinden zich tussen de twee stalen bogen en zijn ieder 40 meter hoog en 60 meter breed. Ze worden afgesloten met rollende glazen deuren die met elektrische motoren in 18 minuten geopend of gesloten kunnen worden. Het speelveld zal worden afgedekt met astroturf en ligt 18 meter beneden het maaiveld.

Reageer op dit artikel