nieuws

Corporatie beproeft nieuw type fijnstoffilter

bouwbreed Premium

Woningstichting Tiwos gaat in de tweede helft van dit jaar 100 tot 125 huurwoningen in Tilburg op proef voorzien van een nieuw ventilatiesysteem met een fijnstoffilter om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Het gaat om huizen – zowel nieuwbouw als renovatie – op locaties met veel verkeer, zoals de Ringbanen Oost en West. Het initiatief voor de proef komt van de provincie Noord-Brabant.

Woningstichting Tiwos gaat in de tweede helft van dit jaar 100 tot 125 huurwoningen in Tilburg op proef voorzien van een nieuw ventilatiesysteem met een fijnstoffilter om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Het gaat om huizen – zowel nieuwbouw als renovatie – op locaties met veel verkeer, zoals de Ringbanen Oost en West. Het initiatief voor de proef komt van de provincie Noord-Brabant.
De verschillende typen systemen, bestemd voor drie typen woningen, worden speciaal voor de pilot ontwikkeld door Stork Air en Philips. Stork Air realiseert de systemen, terwijl Philips een sensor ontwikkelt die ervoor zorgt dat het apparaat alleen in werking treedt als de concentratie fijn stof te hoog wordt.
De kosten bedragen 1500 tot 2000 euro per woning. Tijdens de proef worden metingen gedaan om te beoordelen of de systemen inderdaad voldoen aan de verwachtingen. Daarbij kijkt Tiwos niet alleen naar de luchtkwaliteit, maar ook naar energiebesparing, gebruikersvriendelijkheid, comfort en betaalbaarheid.

Reageer op dit artikel