nieuws

Chinese Kerk als impuls voor Rotterdamse Kaap

bouwbreed

Ontwikkelaar Proper-Stok gaat op Katendrecht een Chinese kerk realiseren. De bouw van de kerk moet zorgen voor een impuls aan de maatschappelijke voorzieningen in een herstructureringsgebied waar vanouds veel Chinezen woonden.

Volgens de ontwikkelingsovereenkomst die Proper-Stok heeft gesloten met de stichting EMSI (Evangelical Mission and Seminary International) begint de bouw van de kerk nog dit jaar. EMSI is een overkoepelende organisatie voor Chinese christenen in Europa, waarbij in Nederland zeven kerken zijn aangesloten. Toen in 1975 de eerste Chinese kerkgemeente in Rotterdam werd opgericht, was die ook gevestigd op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Chinese christenen kunnen binnenkort weer naar de kerk in dezelfde buurt als vroeger, zij het dat die totaal is veranderd.

Geen risico

De Chinese gemeenschap betaalt voor de bouw, dus Proper-Stok draagt geen risico. Maar de ontwikkelaar verdient evenmin aan het project. “In herontwikkelingsgebieden moet je als ontwikkelaar soms de diepte ingaan en de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed mogelijk maken. Huizenkopers kijken natuurlijk wat er te doen is in een wijk”, zegt ontwikkelingsmanager Petra Rutten van Proper-Stok. “Het niveau van maatschappelijke voorzieningen is vaak doorslaggevend voor het slagen van een ontwikkeling.”
Behalve het kerkgebouw ontwikkelt Proper-Stok in het Katendrechtse deelgebied Parkkwartier ook 120 stadswoningen, een Brede school met sportzalen en een zorgcentrum. De ontwikkelaar nam de gebiedsontwikkeling enkele jaren geleden over van Bemog Projectontwikkeling, dat zich terugtrok na tegenvallende verkoopresultaten.
Het nieuwe plan, met veelal grondgebonden woningen, verkoopt uitstekend. Kastelein Bouw- en aannemingsbedrijf bouwt momenteel de eerste fase, de tweede is geheel verkocht, terwijl de derde fase binnenkort in de verkoop gaat. De kerk, ontworpen door architect Je roen Geurst, is gelegen in blok A.

Herstructurering

De herstructurering van de voormalige rosse buurt Katendrecht verloopt thans vlot, na een moeizame start.
Het Deliplein en een aantal andere bestaande woonblokken worden gerenoveerd, de SS Rotterdam meert over enkele maanden aan op de kop van het schiereiland en op termijn komt er een voetgangersbrug naar de Wilhelminapier. Op de plaats van gesloopte havenbedrijven en woningen worden bij de hele herstructureringsoperatie ongeveer 2000 dure en middeldure woningen gebouwd, plus 100.000 vierkante meter kantooroppervlakte, commerciële ruimten en andere voorzieningen.

Reageer op dit artikel