nieuws

Buitenlandse bedrijven krijgen meldingsplicht

bouwbreed

Om zwartwerk en andere vormen van fraude en sociale dumping tegen te gaan, moeten buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen die een tijdelijke opdracht in België uitvoeren, zich vanaf 1 april melden bij de Belgische Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Voor de meldingsplicht kan gebruik worden gemaakt van een elektronisch systeem (Limosa) dat de federale minister van werkgelegenheid, Peter Vanvelthoven, onlangs introduceerde.

Om zwartwerk en andere vormen van fraude en sociale dumping tegen te gaan, moeten buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen die een tijdelijke opdracht in België uitvoeren, zich vanaf 1 april melden bij de Belgische Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Voor de meldingsplicht kan gebruik worden gemaakt van een elektronisch systeem (Limosa) dat de federale minister van werkgelegenheid, Peter Vanvelthoven, onlangs introduceerde.
De buitenlandse bedrijven en zelfstandigen moeten via het nieuwe systeem een lijst invullen met vragen omtrent de identiteit van alle werknemers die voor het werk in België aanwezig zijn, de plaats waar wordt gewerkt, de aard van de werken en de duur ervan. Na invulling van de vragenlijst krijgen de buitenlandse bedrijven onmiddellijk een ontvangstbewijs (L1) dat hun werknemers in België steeds op zak moeten hebben. Wie de meldingsplicht aan zijn laars lapt, riskeert een geldboete van 500 tot 25 euro per werknemer of zelfstandige. De buitenlandse werkgever kan ook een celstraf krijgen, variërend van één week tot één ja ar.

Reageer op dit artikel