nieuws

Broers vinden na een ‘beetje googelen’ de perfecte glaslift

bouwbreed

De broers Remko en Yvo de Bruin staan op de oprit van hun bedrijf trots bij hun nieuwe glaslift. De zoektocht van het tweetal naar een bruikbaar hulpmiddel voor het plaatsten van ramen en kozijnen vond zijn ontknoping op internet. “Ik zat een beetje te googelen, en toen kwam ik ‘m tegen.”

Remko belandde via Google, de bekende zoekmachine voor het internet, op de website van het Deense bedrijf Intellitech. Samen met zijn broer was hij al geruime tijd op zoek naar een goede glaslift voor hun bedrijf De Bruin Montage (DBM), dat ramen en kozijnen plaatst.
“De liften en kranen die we altijd huurden, waren eigenlijke niet geschikt voor ons werk”, vertelt Yvo, die de leiding heeft op de werkvloer. Zijn broer Remko, de jongste van het tweetal dertigers, doet de verkoop van het negen man sterke montagebedrijf. De kranen die DBM altijd gebruikte om ramen en kozijnen te plaatsen, hebben een lange arm die bij het takelen boven de kozijn uitsteekt. “Met die arm kom je tegen het plafond als je een groot raam wilt plaatsten dat van boven tot beneden doorloopt”, legt Yvo het probleem uit.

Onderstel

Een ander minpunt van dergelijke machines is het onderstel, dat vaak uit rupsbanden bestaat. En dat is niet handig als je aan het werk moet op een al afgewerkte vloer. Yvo: “Aannemers krijgen direct hoofdpijn als je met een kraan van zo’n duizend kilo aan komt rijden. Ze zijn bang dat de rupsbanden de vloer beschadigden.”
De glaslift van Intellitech staat op brede luchtbanden en weegt met contragewichten slechts 410 kilo. Dat is handig voor op de bouwplaats, want je rijdt zonder problemen over kleine obstakels. En de luchtbanden hebben niet de verwoestende werking op vloeren die rupsbanden kunnen hebben.
“Je moet de lift zelf duwen. En dat is goed. Want dan gaat het rustig aan”, prijst Yvo de glaslift aan. “Medewerkers vinden het leuker als ze met een paar drukken op de knop de lift kunnen laten rijden, maar dan gaat het ook snel mis.”
Het enthousiasme van de twee broers over de glaslift is zo groot, dat zij besloten hebben het apparaat voor de Benelux te importeren.
“Toen we belden met de fabriek, kregen we te horen dat we de glaslift niet konden krijgen. Zelfs uitproberen was niet mogelijk omdat ze nog geen importeur hadden in Nederland”, vertelt Remko. Dat probleem is nu opgelost. Binnenkort komt er een container met glasliften in Yerseke aan.
De broers gaan de glaslift natuurlijk ook zelf gebruiken. “We verwachten vooral veel manuren te besparen”, legt Yvo uit. “Volgens de Arbodienst mag je niet meer tillen dan 25 kilo. Voor een raam van 150 kilo heb je dan al gauw zes man nodig. Met de glaslift, die maximaal 250 kilo kan tillen, kun je hetzelfde raam met z’n tweëen plaatsen.”
Het gewicht van ramen en kozijnen wordt voor de mensen die ze moeten plaatsen steeds belangrijker. “Vooral kozijnen met veiligheidsglas worden door alle lagen die er op zitten erg zwaar”, legt Remko uit. Voor het plaatsen van zulke zware ramen is een goede lift noodzakelijk.”
Vervoer van de Deense glaslift is geen probleem. “Hij past in deze bus”, slaat Yvo met een vlakke hand op flank van zijn bedrijfsauto.

Krap

Het ramen- en kozijnenbedrijf van de twee broers uit Yerseke groeit al geruime tijd op jaarbasis met 50 procent. Nu de verkoop van glasliften daar ook nog bij komt, is het huidige pand van de ondernemingen aan de krappe kant.
Om ruimte te bieden aan de groei van het bedrijf verhuist DBM naar Goes. Er liggen plannen klaar voor een nieuwbouwpand.

Reageer op dit artikel