nieuws

Brinkman wil huurders laten meebetalen aan ‘prachtwijken’

bouwbreed

Het kabinet kan niet van de woningbouwcorporaties verwachten dat alleen zij de kosten voor het opknappen van de aangewezen veertig probleemwijken ophoesten. Ook huurders moeten bijdragen.

Dat betoogde voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland in het tv-programma Buitenhof.
In het regeerakkoord is vastgelegd dat de veertig achterstandswijken ‘prachtwijken’ moeten worden. Boven op de investeringen van het kabinet is er volgens Brinkman veel geld nodig voor bijvoorbeeld isolatie van woningen en aanpak van rioleringen. Het kabinet geeft volgens Brinkman een “niet helemaal eerlijke voorstelling van zaken” als het suggereert dat woningbouwverenigingen het geld maar moeten opbrengen en huurders nergens iets van merken. “Dat klemt”, zei Brinkman.
Volgens hem zitten nu te veel mensen in woningen met lage huren en kunnen die best wat meer betalen. Brinkman pleitte er bovendien voor om vanuit de overheid particuliere investeringen meer te ondersteunen. Als de wijken nu niet goed aangepakt worden, moet je “over tien jaar weer restaureren”, aldus Brinkman.

Reageer op dit artikel