nieuws

Bouwspecialist BBtN herrijst als Citypole

bouwbreed Premium

BBtN begraven, leve Citypole. Het dochterbedrijf van de Maarsen Groep is terug in Amsterdam en ziet nieuwe groeikansen.

Met weemoed en hartstocht is BBtN afgelopen weekeinde vertrokken uit Heerhugowaard. Per werknemer tien verhuisdozen en een kast. Dat moest voldoende zijn. Gistermiddag werd aan de Distelweg in Amsterdam-Noord de nieuwe naam van de onderneming bekendgemaakt: Citypole. De vondst uit de Engelse woordenschat verwijst naar eersterangs stedelijke dynamiek: startklaar in pole-position.
De geschiedenis van Citypole gaat terug tot 1904. In dat jaar startte Botman senior in de kop van Noord-Holland zijn bouwbedrijf. Noest handwerk. Ambachtelijkheid troef. Wilde iemand een mooie boerenschuur? Bij Botmans Bouwbedrijf was je aan het juiste adres.
Na de Tweede Wereldoorlog verandert de bedrijfsnaam in Bouw- en Betontechniek Nederland. Vestigingsplaatsen worden naast Heerhugowaard, Amsterdam en Cuijck. In 1997 vindt het bouwbedrijf onderdak bij de Maarsen Groep.
Onder de naam BBtN groeide het bedrijf uit tot een onderneming van formaat. Met 45 medewerkers werd vorig jaar een omzet weggezet van 25 miljoen euro. Via de beoogde 30 miljoen van 2007 ligt de lat voor volgend jaar op 40 miljoen euro. In twee jaar tijd een groei van 60 procent.
Aansprekender nog zijn de uitgevoerde projecten. Als kroonjuweel gelden de in het oog springende Queen Towers aan de A10 in Amsterdam-West. Het kantorencomplex met zijn 65 meter hoge torens werd gebouwd naar het ontwerp van architect Carel Weeber. Het project leverde de opdrachtgever 28.000 vierkante meter kantoorvloer en 5000 meter parkeerplek op.

Vluchtsimulator

Een hoogstandje van geheel ander kaliber betreft de vluchtsimulator in Soesterberg, een opdracht van TNO. Op een bodem van 160 kuub beton verrees een centrifuge die in hoge snelheid een cabine om drie assen kan laten draaien. Straaljagerpiloten kunnen zo intensief oefenen op extreme omstandigheden.
“Een paar jaar geleden hebben we onder een andere directie Amsterdam verlaten”, zegt directeur Nicole Maarsen. “Dat was achteraf gezien niet zo’n goed idee. Ons werkgebied omvat steden als Amsterdam, Den Haag en Hilversum. Na de sluiting van de vestiging in Amsterdam zag je de eigen mensen steeds minder. Wij willen juist een goede interactie tussen het kantoor en de werkers in het veld”.
Citypole profileert zich als middelgrote bouwspecialist die graag zo vroeg mogelijk in de besluitvorming met zijn klanten om tafel wil. Moet het meerwerk echt tot een minimum worden teruggebracht? “Jazeker”, klinkt vanuit de directiekamer. “Dat is de beste wijze om klanten duurzaam aan je te binden”
Directeur Paul Bol stapt het liefst in bij het stadium van het voorlopig ontwerp. Hij houdt een pleidooi voor transparant werken. Iedereen is toch gebaat als kennis van specialisten zo vroeg mogelijk wordt ingebracht?
“Als je instapt bij het voorlopig ontwerp dan kun je een concept aanbieden. Zonder exact in te gaan op de puien en gevelpartijen. Je bundelt de discussie en puzzelt een resultaat in elkaar. Tot alle partijen tevreden zijn. Leg de prijzen open, maak ze bespreekbaar. Zodat ieder zijn oordeel kan geven. Met transparantie werk je aan vertrouwen. Dat levert je vervolgopdrachten op. Het is zo simpel als gewoon maar beginnen. Er kan niets mis gaan”.

Ervaring

Citypole stelt voor elke opdracht een op maat gesneden projectorganisatie samen, bestaande uit een voorbereidings- en uitvoeringsteam, aangevoerd door de projectleider. De gemiddelde leeftijd van de werknemers is nog geen veertig jaar. “Maar wel allemaal met vijftien jaar ervaring”, haast Nicole Maarsen zich te zeggen. “Velen komen van de grotere collega’s”. Zoals directeur Paul Bol, die voor de jaarwisseling nog bij Hillen & Roosen actief was.
De nieuwe uitvalsbasis van Citypole is het oude terrein van aluminium kozijnenfabriek Eland-Brand. De locatie in Amsterdam-Noord is vorig jaar opgeknapt, met als eerste bewoner Floris Bouwcenter.
De voorpost in het Brabantse Cuijk, waar vijf medewerkers hun boterham verdienen, blijft gehandhaafd. Van Maarsen: “De vestiging zit in een gebied met veel potentie. Een goede plek om te groeien. Cuijk is veelbelovend”.

Reageer op dit artikel