nieuws

Bouwmaterialenconcern CRH naar meer dan 18 miljard omzet

bouwbreed

Het Ierse bouwmaterialenconcern CRH heeft afgelopen jaar een omzet behaald van 18,7 miljard euro, 30 procent meer dan het jaar ervoor. Dat heeft topman Liam O’Mahony gisteren bekendgemaakt.

Een groot deel van de omzetstijging dankt het concern aan overnames. CRH gaf maar liefst 2,1 miljard euro aan acquisities uit, een record voor de Ieren.
De grootste overname was die van APAC, een Amerikaanse producent van toeslagstoffen en asfalt. In Nederland kocht CRH afgelopen jaar onder meer AVZ. Het Ierse bedrijf zette daarmee een eerste stap op de markt voor rolluiken- en zonwering. AVZ voegde een omzet toe van 54 miljoen euro.
CRH zag het operationele resultaat met 27 procent toenemen tot 1,76 miljard euro. Helemaal onder aan de streep hield CRH 1,22 miljard euro over. Alle onderdelen van de onderneming boekte in 2006 vooruitgang. In Europa haalde CRH bijna 9 miljard euro uit de markt. Het concern profiteerde in Nederland, België, Frankrijk, Denemarken en Polen van de toegenomen vraag naar betonproducten. In de Benelux kon bovendien de afzet van bakstenen worden verhoogd.
De groothandelsactiviteiten van CRH in Nederland boekten meer omzet door de gunstige marktomstandigheden. De doe-het-zelfmarkten behaalden daarentegen slechts een bescheiden groei.

Terugval

Amerika was goed voor zo’n 10 miljard euro omzet. Ondanks de terugval in de Amerikaanse woningbouwmarkt wist CRH er de bedrijfsopbrengsten flink op te voeren, mede dankzij de overname van APAC.
Het bouwmaterialenconcern verwacht dit jaar de omzet verder op te kunnen voeren, mede dankzij de gunstige bouweconomie in Europa. De onderneming blijft daarnaast scherp op prijzen en kostenbesparingen, hetgeen tot een verbetering van het resultaat moet leiden. “Bovendien zullen we in 2007 profiteren van de overnames van afgelopen jaar”, aldus O’Mahony, die zich onthield van een concrete winst- en omzetprognose.

Reageer op dit artikel