nieuws

Borrelpraat

bouwbreed

Bedrijven moeten meer borrels schenken. Dat vindt althans het economisch bureau van ING Bank. Dat zal het kabinet leuk vinden. Dat levert dan weer meer alcoholaccijns op, er vallen meer bekeuringen voor rijden onder invloed en het aantal files neemt automatisch af omdat meer mensen hun rijbewijs kwijt zullen raken. Allemaal voordelen voor de economie dus.

Bedrijven moeten meer borrels schenken. Dat vindt althans het economisch bureau van ING Bank. Dat zal het kabinet leuk vinden. Dat levert dan weer meer alcoholaccijns op, er vallen meer bekeuringen voor rijden onder invloed en het aantal files neemt automatisch af omdat meer mensen hun rijbewijs kwijt zullen raken. Allemaal voordelen voor de economie dus.
Dat zijn overigens niet de argumenten die de economen van de voormalige bank voor de middenstanders hanteert. Zij hebben uitgevonden dat een bedrijfsborrel de creativiteit op de werkvloer vergroot.
Nu wil een speels doch gelukkig toeval dat het nieuwe kabinet 4,3 miljard euro heeft uitgetrokken om de economie slimmer te maken. Dat betekent dus dat per jaar een kleine 1,1 miljard aan alcoholische versnaperingen genuttigd moet worden om die doelstelling te bereiken. Beter is uiteraard om er een fiscale faciliteit van te maken waardoor de impact nog drie keer zo groot kan zijn.
Voor politici heeft dit nog een groot voordeel. Het aantal gevallen van korsakov zal ook fors toenemen waardoor aan het einde van deze kabinetsperiode er nog maar weinig mensen zijn die zich zullen herinneren hoe slecht de politici het wel niet gedaan hebben. Getuige de verkiezingsuitslag bij de laatste verkiezingen is dit voordeel slechts marginaal. Anders hadden we nu het eerste kabinet Marijnissen gehad.
Andere borrelpraat lijkt beleggers behoorlijk te raken. Van alle kanten horen ze dat het economisch fantastisch gaat. Een enkele optimist zag de AEX alweer naar de 700 punten gaan. Bedrijven melden het ene na het andere record.
Tegelijkertijd echter gooit Airbus er 10.000 man uit en trekt Ford 11 miljard dollar uit om ervoor te zorgen dat in 2009 eindelijk weer eens rode cijfers geschreven kunnen worden.
Aan de andere kant van de aardkloot grijpt de Chinese overheid in om speculaties op de beurs tegen te gaan en roept de Nederlandse politiek dat het afgelopen moet zijn met de macht van de hedgefunds. Zelfs opperbankier Nout Wellink laat van zich horen op dit front. Het betekende dat overal de beurzen nerveus waren en de AEX weer onder de 500 punten zakte. Een koerscorrectie heet dat dan.
Zelfs de bouwfondsen ontkwamen niet aan de correcties ook al is er absoluut geen aanleiding toe. Kennelijk kregen beleggers dat tegen het einde van de week weer in de gaten, want over de hele linie was er sprake van een opwaartse trend. Wellicht heeft goede borrelpraat hier de hand in gehad.

Reageer op dit artikel