nieuws

Bilfinger Berger ziet pittige handel in concessies

bouwbreed Premium

Bilfinger Berger signaleert op de markt voor concessies grote dynamiek. Investeerders worden steeds gretiger om publiek-private samenwerkingsprojecten over te nemen.

Bestuursvoorzitter Herbert Bodner: “In het kader van onze portfolio-politiek hebben we afgelopen jaar de Britse ambassade in Berlijn, scholen in het Engelse graafschap Wiltshire en een ziekenhuis in de Noord-Engelse stad Hull afgestoten. Naast de opbouw voor de lange termijn van het portfolio concessies blijft – afhankelijk van de markt – ook de verkoop van afzonderlijke rijpe projecten een alternatief. Waarbij de waardegroei in de levenscyclus van de concessies op een vroeg tijdstip kan worden gerealiseerd”.
Bilfinger Berger had eind vorig jaar vijftien concessies in portefeuille. Voor de projecten is het concern voor 137 miljoen euro aan financiële verplichtingen aangegaan, waarvan 56 miljoen euro al betaald is. Het actiefst is de onderneming op het gebied van de concessies in Canada, Groot-Brittannië en Australië. De Mannheimse bouwer Bilfinger Berger verwacht dit jaar royaal 8 miljard euro uit de markt te halen. Volgens topman Herbert Bodner verbetert het risicoprofiel van zijn onderneming zienderogen.

Ingenieursbouw

B ij het concern hijgt de dienstverlening in de nek van de ingenieursbouw. De dienstverleners stuwden hun omzet met 28 procent op tot 2,9 miljard miljard euro. Van dat bedrag werd 45 procent in Duitsland verdiend.
Met een omzet van 2.973 miljoen euro is de ingenieursbouw nog net iets groter dan de dienstverlening. Maar liefst 80 procent van het geld wordt verdiend in het buitenland.
Hoewel Bilfinger Berger sterk inzet op uitbreiding van het segment dienstverlening blijft de ingenieursbouw een dominante positie innemen. Afgelopen jaar nam het orderbestand met 53 procent toe tot 4,6 miljard euro. Daar kunnen de dienstverleners met hun 2,3 miljard euro aan opdrachten niet aan tippen.
De divisie hoog- en Industriebouw leverde in 2006 een procentje in en zette een prestatie neer van 2,1 miljard euro. Het orderbestand nam met 16 procent af tot 1,8 miljard euro.

Dienstverlening

Terwijl Bilfinger Berger elders uiterst zuinig met personeel is, breidde het aantal medewerkers in het segment dienstverlening met 39 procent uit tot 30.218. Bij de ingenieursbouw slonk de personele sterkte met 38 procent tot 14.628 gezichten.
De sector hoog- en industriebouw leverde 61 procent van de arbeidsplaatsen in en telt nog 14.628 medewerkers.

Reageer op dit artikel