nieuws

‘Betondoek’ voor meer te gebruiken dan alleen tenten

bouwbreed

Doek geïmpregneerd met cement kan meer worden toegepast dan de betonnen Nissen-hutten die snel onderdak kunnen bieden bij hulpverlening. Het Engelse Concrete Canvas Technology onderzoekt de mogelijkheden.

Het ‘betondoek’ is in 2005 bedacht door de industrieel ontwerpers William Crawford en Peter Brewin. Zij maakten er een betonnen tent mee die snel te gebruiken is voor huisvesting van bijvoorbeeld vluchtelingen. Inmiddels wonnen ze negen prijzen met hun ‘Concrete Canvas’.
Het betondoek is onderdeel van een pakket van 500 kilo (nog met pick-up truck aan te voeren). Onder toevoeging van water en door opblazen met lucht ontstaat na 12 uur verharden een tent met het karakter van een Nissen-hut met een grondoppervlak van 16 vierkante meter en een gewicht van 230 kilo. De wand bestaat dan uit luchtdichte kunststoffolie die aan de buitenzijde is voorzien van een doek dat is geïmpregneerd met cement dat met het toegevoegde water verhardt tot een betonnen dak. De kunststoffolie heeft verder geen functie, het dak is stabiel zonder overdruk.
Het product wordt op de markt gebracht door Concrete Canvas Technology. Directeur Peter Brewin laat weten dat gewerkt wordt aan prototypen teneinde het doek onder praktijkomstandigheden te beproeven. Het bedrijf heeft een overeenkomst met militaire organisaties om de invloed van kogels en explosies te onderzoeken. Ook zal een prototype worden geleverd aan een ‘non-governmental organisation’ die zich bezighoudt met hulpverlening voor een proef op diens terrein in Genève.
Andere toepassing voor het betondoek in onderzoek. Het doek is bijvoorbeeld aansluitend op elke ondergrond te leggen. Na natmaken verhardt het in de vorm van de bodem waarop het doek ligt. Het doek hecht ook aan metselwerk en beton tijdens het verharden. Dat kan voordelen hebben, temeer omdat het voorzien is van een luchtdichte – en daarmee waterdichte – laag kunststof. Brewin ziet bijvoorbeeld mogelijkheden bij snel aanleggen van landingsplaatsen voor helikopters.
In het algemeen worden toepassingen onderzocht als reparaties, afdichting, matrijzen, bekleding van vijvers en brandwering. Brewin verwacht daar veel van. “We hebben er al ons dak mee gerepareerd. Met succes”, voegt hij eraan toe.

Reageer op dit artikel