nieuws

Belgische vervoerder test met goederentrein de IJzeren Rijn

bouwbreed Premium

De Belgische vervoerder B-Cargo heeft gisteren een goederentrein laten rijden over de hele IJzeren Rijn tussen Antwerpen en Duisburg. Volgens een woordvoerder van B-Cargo gebeurde dat om te laten zien, dat rijden over de hele lijn sinds gisteren mogelijk is.

ProRail repareerde de afgelopen weken een laatste baanvak tussen Budel en Weert. Sinds gisteren kunnen daarover weer treinen rijden, en daarmee is een belangrijk deel van de IJzeren Rijn weer opgeknapt. De Belgen wachtten geen dag om te laten zien, dat ze ook snel van de verbinding gebruik willen maken. In overleg met ProRail en Raillion stuurden ze gisteren een trein met zeven geladen wagons vanuit Antwerpen naar Duisburg. Wel reed de trein om via Venlo, omdat de rails in Nationaal park De Meinweg bij Roermond in belabberde staat zijn. Bovendien wil Nederland niet dat daar treinen rijden.

Ontzet

De Duitsers sturen aan op een spoor ten noorden van Roermond. Daar zou een nieuwe spoorlijn moeten worden aangelegd langs de N280 Roermond-Mönchengladbach.
In Limburg werd verbaasd tot ontzet gereageerd op de volgens sommigen provocatie van de Belgen. Ook in Duitsland waren instanties niet op de hoogte van de symbolische treinrit, zoals B-Cargo het uitdrukte. Het bedrijf laat er geen gras over groeien. Deze vervoerspoot van de NMBS gaat snel bedrijven in de Antwerpse haven benaderen met het aanbod, om vanaf eind dit jaar transporten te regelen naar Duisburg.

Reageer op dit artikel