nieuws

BAM op koers naar 10 miljard omzet, ondanks lek

bouwbreed Premium

BAM ligt op koers op weg naar een omzet van 10 miljard in 2009. In 2006 behaalde het bedrijf al 8,6 miljard en voor dit jaar denkt BAM aan minstens 9 miljard. Afgezien van het Duitse lek gaan de zaken zo goed dat de aandeelhouders een hoger dividend zullen krijgen.

Topman Joop van Oosten had het liefst het hoofdstuk Duitsland overgeslagen. Een verlies van 113 miljoen euro en een winstmarge van -15,2 procent detoneren dan ook verschrikkelijk in de verder positieve cijferbrei.
Het onderbrengen van het lekke Wayss & Freytag Schl ü sselfertigbau bij het veel beter draaiende M ü ller-Altvatter werpt echter al vruchten af. Van Oosten durft het dan ook om de verwachting uit te spreken dat Duitsland dit jaar break even zal draaien. “We hebben de projecten in uitvoering in de hand. De herstructurering ligt op koers en het forensisch onderzoek dat voor 75 procent gereed is, heeft tot nu toe geen nieuwe feiten opgeleverd”, telt hij zijn zegeningen. Nu per 1 januari 2007 de nieuwe werkmaatschappij BAM Deutschland operationeel is geworden, is het ook voor het laatst dat de woorden Wayss & Freytag uit zijn mond vernomen zijn, belooft hij.
Hij vindt het overigens nog wel te vroeg om nu al te anticiperen op de verwachte groei van het bouwvolume in Duitsland. Een aandeelhouder had hem aangeraden nu juist daar te investeren. “Met een ongezond bedrijf een groeisprong maken in Duitsland lijkt mij geen goede zaak”, heet het.
Ondanks de goede cijfers en de nog betere verwachtingen voor dit jaar toont de BAM-baas zich niet op alle fronten tevreden. In de infra bijvoorbeeld is de omzet autonoom gegroeid met 10 procent naar 3,8 miljard. Het orderboek is zelfs nog sneller gegroeid naar 5,6 miljard. Maar over de marges in Nederland, is Van Oosten nog steeds niet te spreken.

Pps-zaken

Over publiek-private samenwerking is hij beter te spreken. De omzet groeide met maar liefst 74 procent naar 70 miljard en voor het eerst werd hier in het zwart geschreven, 2,2 miljard. Daarbij zij aangetekend dat op deze post slechts de zuivere pps-zaken geboekt worden. Bouw, ontwerp en infra komen in die cijfers terug.
Nog aardiger is dat Van Oosten het fenomeen nu snel van de grond ziet komen bij onze zuiderburen. In Nederland blijft het aantal projecten nog steeds gering waardoor de biedingskosten slechts moeizaam terugverdiend kunnen worden. Die kosten gaan ook nauwelijks naar beneden, ondanks “enkele goedbedoelde pogingen”. Inmiddels is de totale portefeuille zodanig gegroeid dat BAM toe is aan desinvestering van projecten.

Reageer op dit artikel