nieuws

Ballast Nedam: Vizier op grondstoffenmarkt

bouwbreed Premium

Ballast Nedam heeft uitbreiding van de grondstoffenactiviteiten gebombardeerd tot topprioriteit voor komende jaren. Dat maakte topman René Kottman gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam.

Een sterke positie in de grondstoffenmarkt moet het Nieuwegeinse bouwbedrijf helpen aan hogere marges. “Wij zoeken segmenten op waar betere resultaten zijn te behalen”, aldus Kottman. “De grondstoffenmarkt is er daar een van. Daarom willen we ons op dat punt verder versterken.”
Onlangs werd de overname van een concessie voor een zand- en grindgroeve in Duitsland afgerond. Ondertussen wordt op diverse plekken in Europa gespeurd naar nieuwe groeves.
Het vizier van Ballast Nedam staat verder ook nadrukkelijk gericht op windmolenparken. Vorig jaar leverde de aannemer het eerste offshore windmolenpark in de Noordzee op. Dat succes smaakt naar meer, aldus Kottman.
“Tot 2015 zijn er 76 parken in voorbereiding. Er is dus veel beweging in die markt. Dat ziet er voor ons positief uit, al is de voorbereidingstijd van dergelijke projecten vaak wel erg lang.”
Ballast Nedam is inmiddels een samenwerking aangegaan met Evelop, onderdeel van energiebedrijf E-concern, voor de ontwikkeling van windmolenparken in de Noordzee.

Omzet

Het Nieuwegeinse aannemingsconcern zag vorig jaar de omzet met 9 procent stijgen tot 1,3 miljard euro. De nettowinst werd meer dan verdubbeld en kwam uit op 44 miljoen euro.
Ook het operationele resultaat nam toe, met 10 procent tot 42 miljoen euro. Dat is inclusief een voorziening van 5 miljoen euro voor de opgelegde boete voor deelname aan het bitumenkartel.
Kottman: “Wij vinden die boete van de Europese Commissie belachelijk hoog en zijn ook in beroep gegaan. Maar we hebben toch besloten een voorziening te treffen en die ten laste van de winst te leggen.”
De divisie Infra boekte een omzet van 676 miljoen euro, 25 procent meer dan het jaar er voor. Bouw & Ontwikkeling zag de omzet dalen, van 658 miljoen naar 622 miljoen. In de cijfers van 2005 was echter de verkoop van Ballast Nedam’s hoofdkantoor opgenomen. Die leverde een kleine 60 miljoen euro op. Operationeel draaide Bouw & Ontwikkeling uitstekend. De divisie leverde bijna 1400 woningen op, 300 meer dan in 2005. De grondbank werd bovendien met 11 procent uitgebreid tot 654 hectare, goed voor de bouw van 12.700 woningen.
Kottman verwacht dit jaar een gelijkblijvend resultaat. De vooruitzichten zijn weliswaar prima, de portefeuille is ook goed gevuld, alleen is de topman onzeker of een aantal grote vastgoedprojecten in 2007 al zal starten.

Reageer op dit artikel