nieuws

Balkenende wil innovatieve kolencentrale bouwen

bouwbreed

Premier Balkenende wil een innovatieve, schone kolencentrale waarbij CO 2 ondergronds wordt opgeslagen in voormalige gasvelden. Elektriciteitsbedrijven en regio’s hebben volgens hem al belangstelling getoond voor het project.

Balkenende verklaarde vrijdag na afloop van de EU-klimaattop in Brussel dat hij voor de bouw van een schone kolencentrale is. De centrale komt waarschijnlijk ergens in het noorden van het land.
Op de klimaattop hield premier ook een pleidooi voor de nieuwe generatie verwarmingsketels die behalve warmte ook elektriciteit leveren. Volgens Balkenende moeten de ketels over een paar jaar in zeker 10.000 Nederlandse huizen staan.
Dit voorstel van Balkenende volgt op de plannen van de PvdA in de Tweede Kamer voor energiebesparing in woningen. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom maakte vorige week bekend dat zijn partij in 2020 een miljoen nieuwe en bestaande woningen volledig duurzaam wil maken door ze uit te rusten met warmte-krachtinstallaties die de huizen verwarmen en stroom produceren. De regeringspartij wil daarover afspraken maken met woningcorporaties en bouwondernemers.
De leiders van de 27 EU-landen zijn het vrijdag in Brussel eens geworden over een zeer ambitieus klimaat- en energieplan. Het plan moeten leiden tot minder opwarming van de aarde en minder stijging van de zeespiegels en moet Europa bovendien minder afhankelijk maken van energie uit landen als Rusland en Iran. De EU als geheel gaat 20 procent energie besparen en 20 procent minder broeikasgas kooldioxide (CO 2 ) uitstoten in 2020.

Reageer op dit artikel