nieuws

Balkenende prijst corporaties om gebruik FSC-hout

bouwbreed Premium

Samen met premier Balkenende heeft FSC Nederland gisteren de aftrap gegeven voor de publiekscampagne voor duurzaam hout.

Volgens Balkenende is het zeer belangrijk dat het gebruik van duurzaam hout wordt gestimuleerd. “Want we moeten ons zo langzamerhand wel zorgen gaan maken over onze bossen. Ik ondersteun deze actie dan ook van harte.”
Dat de woningbouwcorporaties onlangs afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hout met het FSC-keurmerk noemde Balkenende een uitstekend voorbeeld van hoe het moet. “Dat maakt ook zeker verschil want de corporaties hebben veel woningen onder hun hoede.”
Het kabinet zelf wil ook meer aan duurzaamheid doen. Zo moeten alle aan- en inkopen van de regering voor 2010 100 procent duurzaam zijn. Ook moeten alle ministeries voorzien zijn van FSC-hout of hout uit een gebied waar het niet illegaal is gekapt.
Halverwege april komt het ministerie van Algemene Zaken met een voortgangsrapportage over de stand van zaken rondom deze zaken. “Onder andere over houtgebruik en energiegebruik”, aldus een ambtenaar van het ministerie.
Een woordvoerder van FSC Nederland zei dat er momenteel vijftien door FSC geaccrediteerde, en dus erkende, certificeerders zijn. “899 bossen in 75 landen voldoen aan de FSC-principes.” Hout met een FSC-keurmerk komt uit verantwoord beheerde bossen.
Inmiddels hebben zo’n 150 deelnemers zich aangemeld bij FSC-Nederland, zo laat de organisatie weten. Het gaat daarbij om houthandels, winkel- en doe-het-zelfbedrijven, bouwbedrijven, opdrachtgevers in de bouw en overheden.
Vorig jaar lag het aandeel van FSC-hout en houtproducten in Nederland op 15 procent. In 1999 was dat 4 procent en volgend jaar moet dat in een kwart van alle houtproducten het geval zijn. Om dat te bereiken onthulde de premier daarom samen met basisschoolkinderen een boomhut van FSC-hout.

Reageer op dit artikel