nieuws

B&u-sector ziet winst fors afnemen

bouwbreed

De b&u-sector maakte in 2004 minder winst dan in 2005. Boekte de sector in 2004 een winst van 1148 miljoen euro voor belasting, een jaar later ging het om een bedrag van 950 miljoen euro. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

“De gemiddeld gedaalde winst is vooral toe te schrijven aan lagere marges bij het grootbedrijf”, aldus het EIB. In deze sector zakte de winst van 5,8 naar 3,5 procent. Bij de kleine bedrijven daalde de winst van 3,5 naar 3,4 procent, terwijl de middelgrote aannemers een geringe stijging noteerden, van 3,3 procent naar 3,8 procent. Gemiddeld namen de winstmarges af van 4,5 naar 3,6 procent.
Ondanks de dalende winstmarges is de productiviteitsontwikkeling bij de bedrijven positief, aldus het EIB. Bovendien zit de omzet van de sector in de lift, zo meldt het EIB in het rapport Bedrijfseconomische kerncijfers van b&u-bedrijven in 2005. Daarbij baseert het onderzoeksinstituut zich op een enquête onder 674 bouwbedrijven. In de b&u sector zijn in totaal 5600 bedrijven actief.
Vooral de omzet van het grootbedrijf in de b&u sector ontwikkelde zich positief. Uit gegevens van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid blijkt dat de omzet in 2005 vergeleken met een jaar eerder, groeide met 5 procent. Daarmee komt de totale omzet van het grootbedrijf op 12,4 miljard euro.
De omzet van kleine en middelgrote aannemers steeg ook. De kleine bouwbedrijven noteerden een omzetgroei tot 4,8 miljard euro( plus 2 procent). De omzet van hun middelgrote collega’s steeg tot 9, 2 miljard euro (plus 1 procent). De gemiddelde omzetgroei berekend over alle b&u-bedrijven was 2 procent.

Regionaal

Over het geheel zette de b&u-sector 26,6 miljard euro om in 2005. Hiervan kwam 99 procent uit Nederland. Regionaal bezien waren de westelijke provincies (Noord- en Zuid-Holland en Utrecht) koplopers met een omzet van 12,5 miljard. “Het Zuiden en het Oosten waren goed voor respectievelijk 6,9 en 5,5 miljard euro”, aldus het EIB. “Bouwbedrijven boekten in het Noorden een totale omzet van 1,5 miljard euro.”
Verder blijkt uit het onderzoek dat de grote aannemers zich vooral toeleggen op nieuwbouw, terwijl de middelgrote en kleine aannemers zich richten op de markt voor onderhoud en vervanging.

Reageer op dit artikel