nieuws

Afschrijvingen kosten Costain 90 miljoen euro

bouwbreed Premium

Het Britse bouw- en civieltechnische bedrijf Costain heeft vorig jaar een verlies geleden van 90 miljoen euro. Dat was geheel te wijten aan afschrijvingen op lopende projecten en aan het volledig afstoten van de internationale divisie. Costain boekte vorig jaar een omzet van 1,3 miljard, bijna vijftien procent meer dan in 2005.

Costain schrijft nog eens 67 miljoen af op verschillende bouwprojecten, na vorig jaar al 110 miljoen als extra last te hebben afgeschreven. Het gaat daarbij niet alleen om kostenoverschrijdingen maar ook om geschillen waarvan Costain geen gunstige afloop meer durft te verwachten. Daarnaast waarschuwt het bedrijf dat een groot project in Mexico, het laatste van de internationale bouwdivisie, dit jaar klaar moet zijn om grote schadeclaims van de eigenaren te voorkomen. In de zomer van 2006 besloot Costain zich wegens aanhoudende verliezen uit de buitenlandse bouw terug te trekken. Het 150 jaar oude bedrijf was al sinds de jaren dertig actief in landen als Turkije, Dubai, Zimbabwe en Iran. De activiteiten op het gebied van projectontwikkeling in Spanje onder de naam Alcaidesa blijven overigens wel gehandhaafd.

Nucleair

De civieltechnische divisie draait wel naar behoren en maakt nu 80 procent van de opdrachten uit. Deze sector haalt vooral nieuw werk binnen in de water- en wegensector en ziet daarnaast interessante perspectieven in de nucleaire sector. Het totale orderboek van Costain stond begin dit jaar op 2,7 miljard euro, waarbij driekwart afkomstig is van bestaande opdrachtgevers. Daarnaast heeft Costain voor 60 miljoen aan pfi-belangen op de balans staan. Mede dankzij de harde ingrepen verwacht directeur Andrew Wyllie dat 2007 het begin wordt van betere tijden.

Reageer op dit artikel