nieuws

ACS met Hochtief naar de wereldtop

bouwbreed

Het Spaanse bouwconcern ACS is hard op weg de allergrootste te worden in Europa. Een fusie met het Duitse Hochtief zou de onderneming zelfs op de wereldkaart zetten.

ACS verraste vorige week vriend en vijand door een belang van 25 procent te verwerven in Hochtief, een van de meest internationaal georiënteerde bouwondernemingen van Europa.
Hoewel bekend was dat grootaandeelhouder August von Finck van zijn aandelenpakket in Hochtief afwilde, had vrijwel niemand rekening gehouden met ACS als koper. Op zich opmerkelijk, want het Spaanse bouw- en serviceconcern roert zich toch al jaren nadrukkelijk en dankt zijn huidige omvang vooral aan overnames en aandelen in andere bedrijven. Zo verkreeg de onderneming de laatste jaren onder meer belangen in energiebedrijf Union Fenosa en snelwegbeheerder Abertis. In 2003 lijfde het – na eerst een belang van 23 procent te hebben genomen – al concurrent Grupo Dragados volledig in.
Is Hochtief het volgende slachtoffer van ACS? In officiële verklaringen laten de Madrilenen weten niet uit te zijn op een fusie met of overname van de Duitsers. Maar zeiden ze dat destijds ook niet van Dragados? Zeker is dat ACS en Hochtief elkaar geografisch gezien prima aanvullen. ACS heeft van oudsher sterke posities in Spanje en een groot aantal Zuid-Amerikaanse landen. Hochtief is groot in Duitsland, Amerika, Australië en opkomende markten in Azië.

Overeenkomsten

De strategie van beide vertoont daarnaast veel overeenkomsten. Zowel Hochtief als ACS zoekt de winst allang niet meer in pure bouwactiviteiten. Echt geld verdienen doen ze met concessies in wegen, luchthavens, elektriciteitsnetten en spoorwegen, maar ook met serviceactiviteiten op vliegvelden, havens en in de industrie.
De cijfers van ACS liegen er ook niet om. Op een omzet van 14 miljard euro behaalde het concern vorig jaar een brutowinst van 1,25 miljard euro, hetgeen neerkomt op een marge van 9 procent. De nettowinst bedroeg 835 miljoen euro, wat nog altijd een marge betekent van 6 procent. Voor bouwbegrippen een uitstekende score.
Meer dan de helft van omzet wordt binnengehaald met service-activiteiten en concessies. De bouwdivisie was goed voor 6,7 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten, waarmee ACS zich nog altijd de grootste aannemer van Spanje mag noemen.
Zwakke plek van de Madrilenen ligt vooral op het internationale vlak. Het bedrijf mag dan in veertig landen actief zijn, de buitenlandse omzet is met 2,2 miljard euro nog relatief bescheiden. Het besluit om een stevig belang in Hochtief te nemen, is daarom goed te begrijpen. Het Duitse concern haalt 70 procent van haar totaalomzet, vorig jaar 15 miljard euro, van buiten Duitsland. Dochterbedrijven Turner en Leighton zijn in respectievelijk de Verenigde Staten en Australië, marktleiders. Twee grote markten waar ACS slechts mondjesmaat actief is, maar dolgraag aan de slag zou gaan.

Uithoeken

Het belang in Hochtief en de volledige consolidatie van Fenosa zal de omzet van ACS dit jaar naar bijna 24 miljard euro doen stijgen. Daarmee komt Bouygues, nu nog Europa’s grootste bouwonderneming, erg dichtbij. Samen zouden ACS en Hochtief de Franse aannemer voorbij streven. Met een omzet van 35 miljard euro zou het duo zelfs een topspeler zijn, met activiteiten in alle uithoeken van de wereld. Eigenlijk ontbreekt het dan alleen nog aan een mooie positie in Nederland. Maar dat kan ACS louter zichzelf aanrekenen. In 2002 verkocht het immers HBG aan BAM.

Reageer op dit artikel