nieuws

Aalberts voert omzet en winst op en staat er solide bij

bouwbreed

Aalberts Industries heeft vorig jaar fors meer winst en omzet geboekt. Het nettoresultaat nam met bijna 30 procent toe tot 107,5 miljoen euro terwijl de omzet met 37 procent steeg naar 1,44 miljard euro.

Dat heeft de producent van onder meer koperen en kunststof fittingen gisteren bekendgemaakt. Topman Jan Aalberts noemde 2006 in een toelichting “zonder meer” een goed jaar. “We hebben wederom een sterke winstgevende groei gerealiseerd, ons marktleiderschap op een aantal fronten verder verstevigd en de onderneming staat er financieel solide bij”, aldus Aalberts.
Buitengewoon tevreden toonde de bestuursvoorzitter zich ook over de autonome groei, die vorig jaar 14 procent bedroeg. Die groei werd volgens Aalberts behaald door “alert op de dynamische marktontwikkelingen te reageren, nieuwe innovatieve producten te ontwikkelen en introduceren en de samenwerking binnen de groep te vergroten.”
De bedrijfsopbrengsten namen, zoals gewoonlijk de laatste jaren, ook toe door overnames. Aalberts kocht onder meer het Poolse bedrijf KAN en het Franse Comap, dat water- en gasgerelateerde producten maakt. De overname van Comap was de grootste die Aalberts vorig jaar deed.

Solide

De overnamemachine zal ook dit jaar door blijven draaien, kondigde de topman aan. “De onderneming beschikt over een solide financiële basis om het acquisitiebeleid ongewijzigd te continueren.” Eerder dit jaar maakte het bedrijf uit Langbroek bekend dat het van plan is de Amerikaanse fittingenproducent Lasco in te lijven. Daarmee zal 80 miljoen euro aan omzet worden toegevoegd.
De twee divisies van Aalberts, Industrial Services en Flow Control boekten beide een hogere omzet. Industrial Services voerde de bedrijfsopbrengsten met 10 procent op tot 450 miljoen. Flow Control realiseerde een omzet van 991 miljoen, 54 procent meer dan het jaar ervoor.
Aalberts verwacht dit jaar de resultaten verder te verbeteren. Analisten waarschuwen echter voor een mogelijk lastiger jaar voor het bedrijf door de daling van koperprijzen. Veel producten van Aalberts bevatten koper. Klanten zullen de dalende koperprijs terug willen zien in de prijs. Hierdoor kan de omzet van Aalberts onder druk komen te staan. De toeleverancier maakte bij de presentatie van de jaarcijfers gisteren ook bekend dat zij over wil gaan tot splitsing van de aandelen. Voor elk gewoon aandeel van 1 euro wil Aalberts vier aandelen van 0,25 euro geven. Op die manier wil het bedrijf de verhandelbaarheid van de aandelen verder vergroten. Het voorstel zal op aandeelhoudersvergadering van 23 april worden gedaan.

Reageer op dit artikel