nieuws

4D-simulatie optimaliseert planning uitbreiding A2

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, PSIBouw en ONRI ontwikkelen een 4D-simulatie die planningen van de A2-verbreding tussen Holendrecht en Oudenrijn optimaal op elkaar afstemt.

Lex Dekker, projectmanager A2 van Rijkswaterstaat, is blij met de nieuwe virtuele wereld die toekomstige fases nabootst. Hij beoogt tijdswinst en efficiëntere planningen. “Samen met onze opdrachtgevers hopen we hiermee het project en de bouw beter te kunnen managen. Moeten onze opdrachtnemers meer of minder vrachtwagens inzetten? Hoe kunnen we de werkzaamheden van verschillende onderaannemers op elkaar afstemmen? Alles draait om tijdswinst.”
Het 4D-model betekent een primeur voor de gww-sector. 3D-filmpjes werden al gebruikt, maar nadelig is dat ingevoerde gegevens niet meer zijn te wijzigen. Dit model wordt gekoppeld aan het Bouw Informatie Model (BIM), waardoor interactieve ingrepen voor weg en omgeving mogelijk zijn. Veranderingen in de planning kunnen op deze manier visueel in beeld worden gebracht. In december 2006 is de proef gestart. Samenwerking wordt gezocht met de gecontracteerde opdrachtnemers die informatie moeten aanleveren.
Pagina 3:
Belofte brede A2 is virtueel experiment.

Reageer op dit artikel