nieuws

Zadenbank in Noorse grot natuurlijk gekoeld

bouwbreed Premium

Permafrost, tientallen meters zandsteen, spuitbeton en een dik pakket isolatie. Dat moet de zaden van de belangrijkste gewassen beschermen tegen ecologische en andere rampen. Noach bouwt anno 21ste eeuw geen ark maar graaft een diepe grot op Spitsbergen. Hoewel de bouw afgelopen zomer begon, werd vorige week pas het ontwerp van de entree bekendgemaakt van de wereldzadenbank op Spitsbergen. Dat is het enige zichtbare deel van het utilitaire bouwwerk dat wordt uitgehouwen in de rotsen. Overtuigd dat het toch niet zou lukken om het bijzondere complex geheim te houden, besloot de Noorse regering het dan maar een opvallende entree mee te geven. Zodat het publicitair het nodige teweeg brengt als het complex bedreigd wordt. Want luchtsluizen, hekken en de van nature aanwezige ijsberen houden gelegenheidsindringers misschien op afstand; wie echt kwaad wil kan zich met zwaar materieel zelfs toegang forceren tot de diep in de bergen verscholen zadenkluis. De Noorse architect Peter Soderman ontwierp daarom een opvallende entree van staal en beton die oplicht in het licht van de arctische zomer en tijdens de lange winters door subtiele aanlichting zachtjes opgloeit. De entree bevindt zich zo’n 120 meter boven zeeniveau. De zeespiegel kan dus een flink eind stijgen voordat de bijzondere collectie wordt bedreigd.Binnenin handhaaft een klimaatinstallatie de temperatuur op -18 graden Celsius. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke koeling. IJskoude buitenlucht wordt gefilterd en gedroogd door het complex geblazen. De zaden van de meeste gewassen blijven bij die temperatuur honderden tot duizenden jaren goed. Mocht de elektriciteit uitvallen dan garandeert de permafrost dat de temperatuur nooit boven de -4 C uitkomt. Ook bij die temperatuur behouden de meeste zaden decennialang hun kiemkracht. Het complex wordt volgens de Noorse rijksgebouwendienst Statsbygg met bekende mijnbouwtechnieken gerealiseerd. Een 120 meter lange tunnel geeft toegang tot twee kamers van 24 bij 15 meter. De wanden worden voorzien van een dikke laag spuitbeton en een flink pakket isolatiemateriaal. In de kluis is plek voor voorraden van zo’n drie miljoen verschillende gewassen die beschermd kunnen worden tegen klimaatverandering en ziekten. Nationale zaden- en genenbanken kunnen in het complex op Spitsbergen een reservevoorraad van belangrijke zaden deponeren. Voor die dienst moeten ze, net als bij een gewone bank, wel betalen.De Noorse regering neemt de investeringskosten van 5 miljoen dollar grotendeels voor haar rekening. Dit najaar moet de bouw al zijn voltooid, zodat de kluis in 2008 in gebruik kan worden genomen.

Reageer op dit artikel