nieuws

‘Woningbouwsector laat vrijgezel in de kou staan’

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaars en politici houden geen rekening met de woonbehoeften van de 2,5 miljoen vrijgezellen in Nederland. Dat is de stellige overtuiging van Lise van de Kamp, directeur van het Amsterdamse relatiebemiddelingsbureau Just2Match.

Vanuit haar bedrijf aan de Herengracht kijkt Lise van de Kamp uit over de roerige stad aan de Amstel. Een begerenswaardige plek om te wonen, vinden velen, maar de vrijgezel die hier een stulp zoekt, komt al snel tot de conclusie dat hij te hoog grijpt. Van de Kamp, zelf single, spreekt uit ervaring. Al acht jaar probeert ze tevergeefs een geschikt huis te vinden. Niet te groot, niet te klein en vooral niet in een sfeerloze Vinex-wijk.
“En ik ben echt niet de enige”, verzucht ze. “Ik hoor precies dezelfde verhalen van mijn cliënten. Of ze wonen, zoals ik, in een huis dat eigenlijk te groot is voor iemand alleen, of ze huizen in een studentenwoning of iets dergelijks.”
Het probleem speelt niet alleen in Amsterdam of andere grote steden, stelt Van de Kamp. “Ook uit plaatsen zoals Zoetermeer en Nieuwegein hoor ik zulke verhalen.” Het klantenbestand van Just2Match, 4000 mannen en vrouwen, is volgens Van de Kamp een staalkaart van alleenstaand Nederland. Alle windstreken en leeftijden zijn vertegenwoordigd.
“Waarom worden er wel woningen gebouwd voor studenten en voor ouderen?”, vraagt ze hardop. “Zelfs aan de bejaarde allochtoon wordt gedacht. Niet dat ik daarop tegen ben, maar het verbaast me dat de enorme groep vrijgezellen domweg wordt vergeten. Het gaat om dik 2,5 miljoen mensen. En naar het zich laat aanzien zullen dat er de komende jaren nog veel meer worden. En dat zijn echt niet allemaal zieligerds. De reclamewereld heeft dat goed begrepen, maar de woningbouwsector zit te slapen. En de regering ook.”
Doordat er geen woningbouwbeleid wordt gevoerd voor singles stagneert de doorstroming op de huizenmarkt, vindt Van de Kamp. “Iemand die op zijn vijftigste nog in een studentenkamer hokt, houdt een woning bezet die bestemd is voor een starter. En een alleenstaande in een eengezinswoning is al even van de gekke in een tijd dat veel gezinnen de grootste moeite hebben een geschikt huis te vinden. Nog los van het feit dat onder singles grote behoefte bestaat aan woningen die voldoen aan hun specifieke behoeften.”
Het ideale onderkomen voor de eenzaat ligt in of dicht bij het centrum van een stad. “Niet in een Vinex-wijk. De meeste singles voelen zich doodongelukkig in een buurt waar alleen gezinnetjes wonen. Een wijk of nog beter een gebouw waar meer vrijgezellen wonen, is ideaal.”
Van de Kamp heeft hoge verwachtingen van gemeenschappelijke wooncomplexen voor vrijgezellen. “Je kunt dan bijvoorbeeld een klusjesman in dienst nemen en die met z’n allen betalen. Ik kan me zelfs voorstellen dat bij zo’n vrijgezellengebouw een gemeenschappelijk zwembad komt.”

Ligbad

Het geld daarvoor kan worden vrijgemaakt uit het weglaten van andere voorzieningen. “Een single heeft geen drie slaapkamers nodig. Die staan toch maar leeg. Een ligbad is nergens voor nodig. Leuk voor een gezin met kinderen, maar een vrijgezel heeft genoeg aan een douche. En denk ook eens aan een praktisch ingerichte keuken.”
Ook over de prijs van het ideale singleappartement heeft ze nagedacht. “Zo tussen twee en drie en halve ton is een goede prijs. Voor iemand die alleen woont, is dat meestal nog wel op te brengen. Bovendien kun je voor die prijs ook nog eisen stellen. Ik hoop dat er nu eindelijk eens iemand is die mijn idee oppikt, want zowel de bouwsector als de grote groep vrijgezellen in ons land zouden daar hun voordeel mee kunnen doen.”

Reageer op dit artikel