nieuws

Wegwaaien atletiekbaan niet te wijten aan constructiefout

bouwbreed

De stormschade aan een weggewaaide atletiekbaan in Vlaardingen is niet te wijten aan constructiefouten. Dat laat aannemer BAM weten namens Nootenboom Sport, de dochteronderneming die verantwoordelijk was voor het aanleggen van de in september 2005 opgeleverde baan.

Nootenboom Sport concludeert uit onderzoek dat de oorzaak moet worden gezocht in de ligging van de atletiekbaan. Die is aangelegd op een voormalige vuilstort en steekt enkele meters boven het verder vlakke polderlandschap uit. Daardoor heeft de wind er sneller vat op. Ongeveer 50 meter van de toplaag woei tijdens de storm van 18 januari op en werd als een lap afgedankte vloerbedekking naast de baan gesmeten.
Het incident wekte bevreemding bij zowel de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie als in de Vlaardingse gemeenteraad. Omdat het nooit eerder voorkwam dat een atletiekbaan wegwoei, werd aan constructiefouten gedacht. “Het lijkt wel of de toplaag niet goed op de baan was geplakt,” liet de KNAU weten. Volgens de gemeenteraadsfractie Leefbaar Vlaardingen 2000 heeft de aannemer de gemeente Vlaardingen – opdrachtgever en beheerder van de atletiekbaan – tijdens de aanleg gewaarschuwd voor de risico’s van de verhoogde ligging, maar werd die waarschuwing in de wind geslagen.

Schuimbeton

BAM bevestigt dat er indertijd met de gemeente is gesproken over de risico’s die de aanleg op de vroegere vuilstort met zich mee bracht. “Dat veroorzaakte problemen met de grondzetting.” Maar Vlaardingen heeft geen technische adviezen genegeerd, zegt de woordvoerder van de aannemer ook. “Integendeel, er is gezamenlijk nagedacht over een oplossing.” Die werd gevonden in het aanbrengen van een fundering in de vorm van een laag schuimbeton. Het asfalt dat daarop werd gestort, werd afgedekt met een speciale coating waaroverheen rubberen matten kwamen te liggen. Op deze matten ten slotte werd de toplaag vastgeplakt. Volgens de aannemer is dit bij atletiekbanen een beproefd systeem. “De schade is puur een windkwestie geweest.” De baan is inmiddels provisorisch gerepareerd, maar voor wedstrijden is de baan tijdelijk ongeschikt.

Reageer op dit artikel