nieuws

Voormalig inbreker adviseert op BouwBeurs

bouwbreed Premium

Oude huizen zijn leuk, maar met het hang- en sluitwerk is het vaak treurig gesteld. De houten kozijnen en onbeveiligde ramen doen inbrekers het water in de mond lopen, weet Evert Jansen uit eigen ervaring. De ex-inbreker was gisteren op de BouwBeurs om aanwezigen ervan te verzekeren dat zij met de producten van Secu, HMB, Nauta en Ansae géén kat in de zak kopen.

Vijftien jaar geleden hing Jansen zijn koevoet aan de wilgen en maakte hij een carrièreswitch: in plaats van het leegroven van huizen begon hij mensen te adviseren hoe ze hun woning of bedrijf het beste kunnen beschermen tegen indringers. “Mensen zijn dol op oude huizen. Maar beveiliging is er nauwelijks. De kozijnen zijn van hout, de ramen gaan dicht met een klein hefboompje, zonder slot. Die maakt een inbreker zo open. De kunst is om je huis zodanig te beveiligen, dat hij veel meer tijd nodig heeft om binnen te komen.” Bijvoorbeeld door te zorgen voor sloten op de ramen, en niet alleen op de deur, en stangen voor de ramen. Goedkeurend bekijkt Jansen de Secustrips en Secubars in de stand. “Als ik als inbreker zo’n ding voor het raam zie, ga ik naar de buurman.” Ook over de deurkrukken van Ansae is Jansen te spreken. “Hoewel ik wel zou kiezen voor die deurkruk zonder schroefjes. Die zijn bijna niet los te maken. Ook een beveiliging voor de brievenbus is aan te bevelen. Dan kan de inbreker niet meer met via de brievenbus de deurknop bereiken.” Een meerpuntssluiting is de minimale vereiste, meent Jansen. Daarnaast adviseert hij een dievenklauw op iedere deur. “Die voorkomt dat de inbreker de scharnier gemakkelijk omhoog kan tikken. Een dief belt natuurlijk altijd eerst aan om te checken of er echt niemand thuis is. En terwijl hij bij de deur staat te wachten, gaat hij met een kaartje langs de deur om te kijken of er een dievenklauw aanwezig is. Is die er, dan loopt hij door.” Naast beveiliging van deuren en ramen, moet ook een tijdklok op het licht niet vergeten worden. “Nederlanders eten iedere dag om zes uur. Als een inbreker rond die tijd op straat loopt om de huizen in de gaten te houden, denkt hij: he, het is al zes uur en ze zitten nog niet te eten! Dan slaat hij zijn slag.”

Vallen

Bij de nieuwe doorvalbeveiligingen van Secu Products krabt Jansen op zijn hoofd. “Die ken ik niet”, mompelt hij. “Klopt”, zegt Christian van Bruggen van Secu. “Deze zijn ook niet bedoeld als beveiliging tegen inbrekers, maar tegen het vallen uit het raam.” Een doorvalbeveiliging is verplicht voor ramen met een borstwering lager dan 85 cm. “Je ziet het vaak in binnensteden, waar de houten schuiframen tijdens een renovatie vervangen worden door draaikiepramen. Dan komt de borstwering zodanig laag uit, dat een doorvalbeveiliging verplicht is.” Dit product van Secu is goedgekeurd volgens NEN 6702 voor bestaande bouw en nieuwbouw.
Hal 2, stand D030

Reageer op dit artikel