nieuws

Vlissingen krijgt mogelijk nog een grote containerterminal

bouwbreed

Het provinciebestuur in Zeeland gaat de markt voor containeractiviteiten in het Sloegebied in kaart brengen. Op basis van die analyse wil de provincie bekijken of het Westerschelde Container Terminal (WCT) project moeten worden aangepast.

Het is een reactie op de eerder bekend geworden plannen van havenbedrijf Verbrugge Terminals voor de aanleg van een containerterminal die bijna even lang is als de WCT. De terminal van Verbrugge zou 1,8 kilometer lang moeten worden, de WCT wordt 2 kilometer lang. Beide terminals zijn dicht bij elkaar gepland in het havengebied van Vlissingen-Oost.
De terminal van Verbrugge zou goedkoper en sneller aan te leggen zijn dan de WCT en kan meer containers verwerken. De voorbereidingen zijn minder ingrijpend omdat de natuur geen schade oploopt.
Gedeputeerde H. van Waveren ziet de Verbrugge-terminal niet als bedreiging, maar deze “zou best van invloed kunnen zijn.” Hij denkt vooral aan extra maatregelen voor verbindingen naar het achterland.
De provincie maakt zich al jaren sterk voor de aanleg van de WCT. De Raad van State haalde in 2003 een streep door de eerste plannen voor een terminal van 2600 meter. In 2004 kwam het provinciebestuur met het voorstel voor een kleinere terminal van 2 kilometer, die minder overlast aan de natuur veroorzaakt. De plannen van Verbrugge zijn voor het provinciebestuur geen aanleiding om pas op de plaats te maken.

Reageer op dit artikel