nieuws

Vergunning voor plaatsen steiger of keet op de helling

bouwbreed

Gemeenten zouden zes veel voorkomende vergunningen voor ondernemers moeten schrappen en waar nodig vervangen door algemene regels. Dit geldt onder andere voor de objectvergunningen voor steigers en bouwcontainers.

Dat hebben staatssecretaris Van Gennip (economische zaken) en voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland vrijdag voorgesteld aan de Nederlandse gemeenten.
De zes vergunningen kosten bedrijven nu 8 miljoen euro per jaar aan administratieve lasten. Het gaat onder meer om objectvergunningen voor steigers, bouwkeetcontainers en om verkeersontheffingen. Deze vergunning moet meer dan eens worden aangevraagd door (bouw)ondernemers, zo laten Van Gennip en Hermans weten. “Bedrijven in de bouwsector die regelmatig gebruik maken van tijdelijke objecten op de openbare weg, zoals een steiger, kunnen in een aantal gemeenten kiezen voor een vergunning die een heel jaar geldig is of een vergunning kiezen per plaatsing van het object.” Maar daar moeten wel leges voor worden betaald, terwijl de aanvraag altijd wordt gehonoreerd.
Daar moet verandering in komen, vinden MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken. Volgens de staatssecretaris en de MKB-voorzitter wordt de objectvergunning nu alleen maar gebruikt als instrument om leges te heffen. “Vergunningen die worden geëist bij het plaatsen van een steiger, kosten 1500 euro per jaar, terwijl ze altijd worden verleend zonder dat de gemeente de steiger ook maar toetst”, zei Hermans. Volgens hem is het ook goed voor de gemeenten. “Ze krijgen minder leges binnen maar besparen op de kosten voor vergunningverlening.”
De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) is niet enthousiast over het voorstel. Volgens de vereniging moeten vergunningen het algemeen belang dienen. “De kracht in dit voorstel ontbreekt juist omdat het alleen maar aan de ondernemers denkt.”

Reageer op dit artikel