nieuws

‘Vakmanschap en motivatie belangrijker dan leeftijd’

bouwbreed

Een zestigjarige die geen werk kan vinden? Een werkgever die geen personeel ouder dan vijftig aanneemt? Ze zijn er, weet Kees Bastianen (60). Maar zelf heeft hij niet zulke bittere ervaringen. Twee dagen nadat hij vorig jaar zijn baan verloor, voerde hij zijn eerste sollicitatiegesprek. Kort daarop ging hij aan de slag als projectleider bij aannemers- en restauratiebedrijf Verwoerd in Loenen aan de Vecht.

Hij is niet de enige ‘oudere werknemer’ bij de onderneming. “Iemand die een paar jaar voor zijn pensioen zit en zin heeft om te werken, kan voor ons bedrijf nog veel betekenen”, zegt Bastianen. “Als zo iemand solliciteert, wordt hij door ons zeker niet bij voorbaat afgewezen. Vakmanschap en motivatie zijn voor ons belangrijker dan leeftijd. En of ze nou twee, drie of vijf jaar voor ons willen werken, ze brengen een stuk ervaring mee dat we goed kunnen gebruiken.”
Aannemers- en restauratiebedrijf Verwoerd werkt vooral in de restauratiesector. Het bedrijf werd opgericht in 1922 als dorpsaannemerij, dertig jaar later werd de familie Verwoerd eigenaar. In 2006 boekte de onderneming een omzet van 4 miljoen euro. De directie streeft naar een omzetgroei van 10 procent per jaar.

Zij-aan-zij

De onderneming telt 38 medewerkers van wie er zes ouder zijn dan 60. Een van hen werkt zonder onderbreking al 48 jaar bij de onderneming. “Hij is nu 63 en wil pas stoppen als hij 50 jaar in dienst is”, vertelt Bastianen. Hij en de andere oude rotten werken zij-aan-zij met jongere collega’s. “En dat levert geen enkel probleem op. We hebben hier een goede mix van jong en oud. We houden rekening met elkaar. Onze medewerkers kunnen bijvoorbeeld in deeltijd werken. Waarbij ze er dan natuurlijk wel aan moeten denken dat het geen duiventil is waar ze naar binnen of naar buiten kunnen vliegen als het hen uitkomt.”
Zo ontvangt de langstzittende werknemer van de firma gedeeltelijk een pensioen. “Hij werkt dan ook minder dan vroeger, maar wel op vaste tijden en in drukke tijden is hij volledig inzetbaar”, zegt directeur Cees Verwoerd. Een ideale oplossing. “Hij blijft actief, houdt zijn sociale contacten en wij blijven vooralsnog beschikken over de vakkennis van een zeer ervaren medewerker.” Het is geen toeval dat het bedrijf oudere werknemers in dienst neemt. “Omdat wij vooral werken in de restauratie en in het onderhoud van oude panden, is het heel belangrijk dat specifieke vakkennis behouden blijft en over wordt gebracht op jongeren”, aldus Bastianen. “Dat zien we als onze missie. Daarom hechten we veel waarde aan oudere vaklui, mensen met meer dan twintig jaar werkervaring. Als ze hun vak verstaan en ze gaan gemotiveerd aan de slag, juichen wij dat alleen maar toe.”

Betrokken

Directeur Verwoerd stelt vast dat hij geen ander personeelsbeleid zou voeren als zijn bedrijf in de nieuwbouw zou werken. “Als je investeert in mensen, maakt het niet uit of ze aan het begin van hun loopbaan staan of dat ze bezig zijn met afronden. Zo’n investering betaalt zich altijd terug in een betrokken medewerker. En als je medewerkers gemotiveerd zijn, heb je daar als bedrijf voordeel van.”

Reageer op dit artikel