nieuws

Vacuümblok houdt tegelvloer vlak

bouwbreed Premium

Een enkel beschadigd badkamervloertegeltje valt wel te verwijderen en kan met wat moeite op zo’n manier worden vervangen, dat de vloer weer mooi vlak is. Voor uitgebreide reparaties aan bijvoorbeeld supermarktvloeren is een snellere methode ontwikkeld.

octrooi
nummer: 1030721
houder: Rebel Vastgoed Beheer, Huizen
uitvinder: H. Rebel
Tegelvloeren komen veel voor in gebouwen waar dagelijks talloze mensen heen en weer lopen. Bijvoorbeeld in overdekte winkelcentra, supermarkten, warenhuizen, stationshallen, metro-perrons en dergelijke. Het valt niet te vermijden dat er af en toe tegels kapot gaan. Een bijzonder geval vormen de vloeren van de al genoemde supermarkten, waar het veelvuldig rijden met te zwaar beladen rolcontainers uiteindelijk beschadigingen kan veroorzaken aan de tegels. Ook zijn bij het inrichten van de winkel veelal gaten in de vloer geboord voor het vastzetten van bijvoorbeeld koelmachines en kassa’s. En dat is goed zichtbaar als de winkelinrichting na een aantal jaar geheel wordt omgegooid bij een periodieke restyling, of bij overname door een andere supermarktketen.
In de praktijk kom je gaten tegen die zijn opgevuld met cement, voegspecie of een polymeermengsel, wat zeer zichtbare kleur- en structuurverschillen tot gevolg heeft. Of er zijn op sommige plaatsen nieuw tegels gelegd die net iets hoger of juist net iets dieper liggen dan de omringende, oorspronkelijke tegels. Op de lager liggende tegels verzamelt zich meer vuil, en de randen van de hoog liggende tegels beschadigen sneller. Ook kunnen hoogteverschillen leiden tot struikelen van klanten.
H. Rebel bedacht een oplossing voor dit probleem en vroeg er octrooi op aan onder de naam ‘Reparatietechniek voor tegelvloeren en gereedschap daarvoor’. Bij zijn aanpak wordt het beschadigde deel van een vloertegel tot op de ondervloer verwijderd door snijden of boren.

Mal

Het cirkelvormig gat dat ontstaat, wordt met een speciale mal voorzien van de juiste hoeveelheid sneldrogend vulmiddel of lijm en verder opgevuld met een vooraf gemaakte, precies passende tegelschijf. Als de tegels niet zo groot zijn, kan een beschadigde tegel natuurlijk ook in zijn geheel worden verwijderd en vervangen door een nieuw exemplaar. Op de gerepareerde plek komt een zwaar rvs-blok met in het midden een relatief smal, verticaal kanaal met een kraan waarop een vacuümpomp is aangesloten. De vlakke onderkant van het blok zal een eventueel iets boven de vloer uitstekende tegel of tegelschijf naar beneden drukken tot de precies de goede diepte. En door de aanzuiging van de pomp blijft de tegel of tegelschijf ook precies op die positie in het uithardende vulmiddel, zonder dieper te kunnen zakken
Het bedrijf van Rebel werkt al anderhalf jaar met de ‘Vacu-R’ en heeft er nu twee in gebruik, van verschillende afmetingen. Hiermee zijn reparaties mogelijk tot 300 bij 300 millimeter. De vinding is nog niet in productie maar de uitvinder verwacht dat dit op termijn wel zal gebeuren. De ervaringen zijn goed en de reparaties zijn vlak en onzichtbaar, al kan de slechts 0,1 mm brede zaagsnede in de loop van de tijd wat donkerder worden.

Reageer op dit artikel