nieuws

Toeleveranciers bundelen krachten met nieuw kozijnsysteem 5D Inside

bouwbreed

Vier toeleveranciers van de timmerindustrie introduceren een nieuw kozijnsysteem op de Bouwbeurs: het 5D Inside® concept. Vijf essentiële onderdelen van raam -en deurkozijnen zijn zodanig vernieuwd en verbeterd dat ze zijn samengebracht in één systeem. Op de stand van Nemef en Holonite zijn diverse modellen te bewonderen.

Het concept van Holonite, Alkopron Aluminium, Deventer Dichtingsprofielen en Nemef komt neer op een innovatieve aanpak van de vijf D’s: deur/raam, dichting, driepuntssluiting, deurnaald en dorpel. De onderdelen van het kozijnsysteem worden binnenkort via de handel verkocht aan timmerfabrikanten die het systeem zelf assembleren.
De vier ketenbedrijven voorzien de timmerfabrikant van één verwerkingsvoorschrift dat overigens ook straks te downloaden is van de Internet (www.5Dinside.com). De timmerfabrikant maakt in de fabriek zelf haar kozijnen voorzien van de nodige inkrozingen en monteert daarin de 5Dinside®-onderdelen. Het systeem wordt vervolgens kant-en-klaar op de bouwplaats gemonteerd.
“We willen het product als hapklare brokken aanbieden”, zegt marketing-innovatiemanager Paul Jas van Holonite. “De aanbieders garanderen 6 jaar productgarantie op het systeem, waarvan 2 jaar functionaliteitgarantie”.
Op de beurs richten de pijlers van het product zich vooral op esthetica, duurzaamheid, inbraakwerendheid en dichting van de profielen. Eerstgenoemd element komt tot uiting in de dorpels van Holonite die gegoten zijn in het duurzame composietsteen. “We zien allerlei retrostijlen in de woningbouw terugkeren: Amsterdamse en Haagse school, Berlage, maar ook barok en Jugendstil”, legt Jas uit. “Een houten kozijn dat op een stenen onderdorpel is geplaatst past daar goed bij. Architecten zijn er laaiend enthousiast over. De onderdorpels kunnen in allerlei vormen en kleuren worden gemaakt. Het is jammer dat de ovale onderdorpels voor ronde kozijnen nog niet op de beurs te zien zijn, want dat is mogelijk”, zegt Jas enthousiast.

Sluitingen

Het inbraakwerende aspect krijgt vooral aandacht in de toepassing van de nieuwe meerpuntssluitingen van Nemef die in het systeem geïntegreerd zijn. Zo is de krukversie uitgevoerd met een anti-foutbediening waardoor de haakschoten nooit meer het kozijn kunnen beschadigen. “Het komt soms voor dat de haakschoten per ongeluk uitstaan terwijl de deur wordt dichtgegooid. Die littekens blijf je altijd op het kozijn zien, dus zonde.” Verder heeft Nemef een speciaal scharnier ontwikkeld. Op scharnierplaten zijn bobbels aangebracht die de doorhang van deuren met 0,7 millimeter vermindert. De scharnierplaten kunnen vanwege de bobbels niet meer verschuiven.

Expertise

Akopron Aluminium heeft haar expertise ingebracht bij de deurnaalden die bij dubbele deuren worden toegepast. In de T-splitsing waar de dichting bij elkaar is een labyrint in het aluminium profiel aangebracht die hiermee 900 Pascal bereikt qua water -en winddichtheid. Een uitzonderlijke prestatie, vindt Jas.
Tenslotte heeft Deventer Dichtingsprofielen aan de binnenkant van de deuren op het profiel een rug van compacte TPE (soort microschuim) aangebracht om bij zeer hoge winddruk geen enkele tocht toe te laten.
Na de beursintroductie wordt het product in de week gelegd bij timmerfabrikanten. Volgens Jas is het 5D inside® concept geen inbreuk op de eigen productontwikkeling van de timmerindustrie. “Nee, beslist niet! Het sluit juist aan op het conceptueel denken in de timmerindustrie. Een goede samenwerking met de timmerindustrie vinden wij juist essentieel”, aldus Jas.
Holonite: Hal 1, stand C076
Nemef: Hal 2, stand F030

Reageer op dit artikel