nieuws

Suriname heeft baat bij cruiseterminal

bouwbreed

Suriname zal jaarlijks ruim tien miljoen euro verdienen aan een goede cruiseterminal. Tot die conclusie komt Wandy Quartier in haar afstudeerproject ‘Het ontwerp van een cruiseterminal in Paramaribo’. De investering van ruim veertig miljoen euro kan daarmee binnen vijf jaar worden terugverdiend.

Suriname ligt aan de uiterste rand van het Caribisch gebied, dat een populaire bestemming is van cruisemaatschappijen. Maar voor de meeste schepen is Suriname onbereikbaar. De Surinamerivier is te ondiep, waardoor alleen kleinere boten de ruim tien kilometer lange vaart naar de haven van de hoofdstad Paramaribo kunnen overbruggen. Maar ook met de haven is als gevolg van verwaarlozing van alles mis en speciale faciliteiten voor cruiseschepen ontbreken.
Toch is het volgens Quartier, die afstudeerde in de richting Infrastructuur aan het Polytechnic College Suriname, mogelijk dat de vroegere kolonie een graantje meepikt van het lucratieve cruisetoerisme. De constructie van een 400 meter lange stalen damwand langs de Waterkant, een van de belangrijkste uitgaansgebieden in het centrum van Paramaribo, is de eerste stap om het voor cruisemaatschappijen aantrekkelijker te maken koers te zetten naar Suriname. Daarnaast zal een terminal van 12.000 vierkante meter moeten worden gebouwd. Quartier heeft berekend dat bij de komst op jaarbasis van twintig schepen met een maximale lengte van tweehonderd meter en met gemiddeld zevenhonderd passagiers, de investering binnen vijf jaar wordt terugverdiend.

Reageer op dit artikel