nieuws

‘Strijkijzer-troffel’ vermindert belasting met de helft

bouwbreed

Zelfs eeuwenoud gereedschap als de metseltroffel blijkt nog voor verbetering vatbaar. Onderzoek van TNO, Arbouw en metselbedrijven leverde een troffel op in de vorm van een strijkijzer die vijftig procent minder belasting oplevert.

Ze doen het natuurlijk toch, ziet TNO-onderzoeker Lottie Kuijt-Evers in hal 4 van de bouwbeurs: stenen hakken met de troffel. Niet meer met de grote afschuinde zijkant, zoals de metselaars gewend zijn. Die zijde heeft Kuijt namelijk een stuk kleiner gemaakt om het opsteken lichter te maken. Maar met een ferme tik met de korte kant van de ‘strijkijzer-troffel’ blijkt een baksteen ook goed te klieven.
Eigenlijk heeft de bewegingswetenschapper daarvoor juist een ergonomisch sabel ontwikkeld. Met kunststof handgreep dat goed in de hand ligt. “Maar ja ingesleten gewoonten verander je niet zomaar”, beseft ze ook. Daarom zet Arbouw, dat opdracht gaf tot de ontwikkeling, vooral in op de toekomstige metselaars als gebruikers. Het strijkijzermodel dat door Verhoeven Tools op de markt wordt gebracht wordt binnenkort verstrekt aan 2000 leerlingmetselaars die momenteel het zogenaamde bbl-traject volgen. Ook hun docenten krijgen er een, inclusief instructieblad. Want metselen wordt nooit meer hetzelfde met de nieuwe troffel.
De belangrijkste innovatie van de nieuwe troffel is dat het gewicht zich niet langer voor maar onder de pols bevindt. Dat betekent een aanzienlijke lichtere belasting van dit voor metselaars zo gevoelige gewricht. Het kleinere blad dat nog een derde kleiner is dan het traditionele blad, helpt daar ook bij. Omdat de handgreep schuin is geplaatst hoeft bij het spreiden van de specie op de steen bovendien maar een kleine draai te worden gemaakt. Ook dat ontziet pols, elleboog en schouders, leerde het onderzoek.

Reageer op dit artikel