nieuws

Sticker stuurt sms’je als beton droog is

bouwbreed Premium

Wanneer is een betonwand droog genoeg om een pleisterlaag aan te brengen? Dat is meestal een gok op basis van de kleur of met een destructief onderzoek en een labtest. Willy Peelen van TNO Bouw en Ondergrond wil dat beslissen met behulp van een muursticker die een sms’je stuurt als de muur rijp is voor het stucwerk.

Samen met Simon Bootsma van Comon Invent, die gespecialiseerd is in sensortechnologie, werkt hij aan een eenvoudige en goedkope droogmelder die geschikt is voor muren en vloeren van beton, baksteen en kalkzandsteen.
De droogmelder bestaat uit een sensor op de muur die continu het vochtgehalte bepaalt. “Dat gebeurt met verschillende elektroden die de weerstand in de muur meten”, zegt Peelen. “Door meerdere elektroden in een bepaald patroon te plaatsen, kan de sensor tot een diepte van zo’n 10 centimeter meten. Die diepe meting maakt het resultaat betrouwbaarder dan de huidige systemen die alleen het oppervlak van een muur meten.”
Het idee voor zijn droogmelder legde Peelen als eerste voor aan zijn doelgroep. Zo kreeg hij nog voor hij het laboratorium inging, al commentaar en tips van stukadoors en vloerenleggers over wat een ideale droogmelder wel of juist niet moest hebben. De belangrijkste boodschap die Peelen meekreeg, was dat de droogmelder absoluut geen draden mocht hebben. “Die liggen maar in de weg en gaan snel stuk op een bouwplaats”, zegt Peelen. “Het hele systeem moet dus volledig draadloos worden.”
De huidige labversie heeft nog wel wat draden, maar die worden binnenkort vervangen door draadloze technieken. Op de elektroden, die in een sticker worden verwerkt, komt dan een zender die de meetwaarden met een lokale radiofrequentie stuurt naar een kastje in de bouwkeet. Dat kastje verzamelt de meetwaarden van alle draadloze sensoren op het werk. “Dat kunnen meerdere droogmelders zijn, maar bijvoorbeeld ook metingen van grondwaterstanden of gasconcentraties”, zegt Bootsma.

Afwerking

Het kastje stuurt alle gegevens vervolgens door naar een centrale computer van Comon Invent. Die computer bepaalt, op basis van TNO-modellen en ingevoerde kenmerken, wanneer de muur geschikt is voor de afwerking. Zodra dat het geval is, stuurt de computer een sms’je naar de aannemer.
Peelen zou ook graag zien dat de computer een paar dagen van te voren voorspelt wanneer de muur klaar is. “Dan kan de aannemer het werk alvast inplannen”, zegt Peelen.
Maar zover is het nog niet. TNO en Comon Invent hebben waarschijnlijk nog een jaar nodig om het geoctrooieerde concept om te zetten in een prototype dat kan worden ingezet voor pilotprojecten. Ze worden daarbij ondersteund door de vijf pleisterproducenten Knauf, Strikolith, Sto Isoned, Brander Afbouwproducten en Keim. Over twee jaar moet de droogmelder als bulkproduct op de markt verkrijgbaar zijn.

Reageer op dit artikel