nieuws

‘Sloop en nieuwbouw was goedkoper geweest’

bouwbreed

Uitvoerder Chris Prins van GN Bouw heeft meer dan een miljoen kilo betonblokken en oude straattegels op een steiger gestapeld. Op die manier houdt hij in de Rotterdamse wijk Feijenoord 47 vooroorlogse gevels in balans. En met succes. Zelfs de zware storm die onlangs over Nederland raasde kreeg geen grip op de constructie. “We hebben de stabiliteitssteiger wel een beetje bij moeten stellen.”

Op het hoogste punt was de vier verdiepingen tellende gevel door de harde wind 58 millimeter uit het lood geduwd. Met de voetspindels van de ballaststeiger is na de storm het bouwwerk weer op zijn plek gezet. Het hei-, boor-, graaf-, en funderingswerk aan de binnenkant van de gevel kon daardoor zonder problemen worden voortgezet.
“Ik heb wel eens projecten gedaan waarbij we twee of drie gevels moesten laten staan. Maar 47 panden, dat is volgens mij nog nooit in Nederland gedaan”, onderstreept Prins het unieke karakter van het zo’n 17 miljoen euro kostende werk aan de Nijverheidsstraat in Rotterdam.
Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat alle panden van Panorama Dillenburg, zoals het blok is gedoopt, tegelijkertijd tegen de vlakte zouden gaan. Woningbouwcorporatie de Nieuwe Unie had de aannemers die inschreven op het project gevraagd om steeds enkele panden – op de gevels na – te slopen, en daarna de achterliggende nieuwbouw te realiseren. Stukje voor stukje zou op die manier de renovatie door het complex lopen. GN Bouw zag dat plan niet zitten en besloot om het sloopwerk in twee stappen te doen. Eerste de ene helft, en daarna de andere.

Logistiek

De aanpak leverde GN Bouw wel de opdracht op, maar in de praktijk bleek het toch problemen op te leveren. “We hadden vooral een logistiek probleem. Er was tussen de gevels en de nog te slopen panden toch te weinig ruimte om te werken. Bovendien is het niet handig bouwen als er tegelijkertijd ook wordt gesloopt”, licht Prins toe. En dus gingen alle casco’s in één keer tegen de vlakte. Niet dat Prins en zijn mannen nu vrij spel hebben. “Tot 5 meter diep zitten er nog oude funderingen in de grond. Bij het heien moet we daar rekening mee houden. Anders gaat de gevel alsnog om.”
Het behouden van de gevels kost de Nieuwe Unie veel geld. “Sloop en nieuwbouw zou goedkoper zijn”, vertelt Herman de Groot van de Rotterdamse corporatie. Toch is voor het behoud van de historische façade gekozen. “Het zijn geen monumenten. Maar we hebben hier in Rotterdam niet zoveel oude gebouwen meer. Daarom willen we de gevels behouden.”
De opzet van de verbouwing van het complex was een ingrijpende renovatie. De Groot: “We strippen dan het hele pand. Alleen de muren en vloeren blijven staan.” Maar algauw bleek dat bij het woonblok niet mogelijk. Omdat de woningen lang leeg hadden gestaan, was het dak gaan lekken en hadden zwammen zich als onwelkome gasten in de woningen genesteld.
“Wil je zwammen en schimmels bestrijden, dan moet je alle muren en vloeren behandelen. En dat kost erg veel geld”, legt De Groot uit. En met de sloop van de panden is het probleem nog niet uit de wereld. Om zwamvorming in de toekomst te voorkomen, moeten de oude gevels tot aan de fundering grondig worden behandeld. De gehorige oude panden stelde de projectleider van de Nieuwe Unie voor een groot probleem. “Wil je aan de huidige eisen voldoen, dan wordt een vloer door alle isolerende maatregelen algauw 70 centimeter dik. En dat gaat ten koste van de hoge plafonds die in deze huizen zitten”, vertelt De Groot. Bovendien is het nooit zeker of de maatregelen het gewenste effect hebben. Door een foutje in de uitvoering, kunnen de vloeren nog steeds veel geluid doorlaten.
Door te kiezen voor nieuwbouw achter historische gevels zijn al die problemen opgelost. “Met betonnen vloeren weet je zeker dat het niet gehorig wordt. En op de begane grond behouden we de hoogte van de plafonds die anders verloren zou gaan. Daar blijft het nu 3,40 meter hoog.”
De ongeveer 150 huurwoningen die het complex voor de grootscheepse renovatie telde, zijn na de oplevering in de zomer van 2008 vervangen door 74 koopwoningen. De prijzen liggen grofweg tussen de 180.000 en 365.000 euro. “De woningverkoop loopt hier in Rotterdam niet heel hard, maar toch zijn we met 41 verkochte woningen heel tevreden”, vertelt De Groot over de afzet.

Overstap

Ook is de Nieuwe Unie aangenaam verrast over de kopers. “Eenderde van de kopers komt uit Noord. En dat is heel bijzonder want maar weinig mensen die daar wonen wagen de overstap naar Zuid. Eenderde komt hier uit de wijk. En de rest van de kopers komt van buiten de stad.”
De opwaardering van de door goedkope woningbouw gedomineerde wijk moet verder een impuls krijgen van een nieuwe horecagelegenheid die zich in het complex gaat vestigen. De Groot: “Vanaf de kade heb je een prachtig uitzicht over de Maas waar allerlei schepen langs komen. En je zit daar altijd in de zon. Dat biedt mogelijkheden voor een terras waar fietsers of mensen die een uitstapje maken neer kunnen strijken.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels