nieuws

Skanska voorziet een bijzonder sterk 2007

bouwbreed Premium

Bouwconcern Skanska blaakt van optimisme voor het anderhalve maand gevorderde nieuwe jaar, maar zag de winst over 2006 wel iets teruglopen. Directievoorzitter Stuart Graham ziet daarin echter geen probleem.Alleen de activiteiten in Denemarken stelden teleur, maar desondanks krikte de Zweden als geheel de marges op. Op de markten van Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Polen en in Zuid-Amerika werden de doelstellingen overtroffen. In de VS is sprake van verbetering en die positieve trend zet zich door in 2007. Vooral de regio New York zit in de lift, aldus Graham in de toelichting bij de gisteren gepresenteerde jaarcijfers. Graham gaat daarom uit van een sterk jaar voor het concern. Het operationele resultaat zakte door de genoemde problemen in Denemarken met 26 miljoen euro naar 513 miljoen en ook de nettowinst na belasting (402 miljoen euro) liep een fractie terug. De omzet ging daarentegen iets omhoog, zij het eveneens relatief licht met 103 miljoen naar 13,8 miljard euro. Overigens is de negatieve gang van zaken in de Deense contreien niet zozeer het gevolg van de conjunctuur, want die is net als in de rest van Scandinavië uitstekend en blijft dat volgens de prognoses voorlopig ook.

Qua orderontvangsten was er in vergelijking met 2005 sprake van een groei met 16 procent. Gecorrigeerd voor valuta-effecten was dit echter even groot als in het voorafgaande jaar. Niettemin was de orderportefeuille bij het sluiten van de boeken over 2006 gecorrigeerd voor valuta-effecten 12 procent dikker dan 12 maanden eerder. De waarde van de portefeuille steeg daarmee naar 14,8 miljard euro.

Reageer op dit artikel