nieuws

Sika varieert in hardheid gietvloer

bouwbreed Premium

Sika heeft meer variatie aangebracht in de hardheid van zijn gietvloeren. Dat betekent dat voor gebouwen met verschillend gebruik per ruimte, zoals scholen, elke geschikte oplossing is te vinden, aldus manager vloertechnieken Jan Scheppers. In de stand op de BouwBeurs zijn een paar voorbeelden te zien.

Akoestiek, mechanische belasting, makkelijk onderhoud. De hedendaagse eisen aan scholen, vrijetijdscentra en kinderdagverblijven zijn net zo divers als het gebruik van de gebouwen waarin ze zijn gevestigd. Scheppers vertelt dat met Sikafloor drie soorten kunststof vloerafwerkingen worden geleverd die verschillend zijn te combineren. “We hebben een vloer voor lokalen waar men in de schoolbanken zit en dus akoestiek belangrijk is, voor gangen en trappen waar veel wordt gelopen wordt en voor vloeren in de sanitaire ruimtes waar reiniging en antislip zwaar tellen.”
Nieuw is dat Sika hieraan meer variatie in hardheden toevoegt. “Dat betekent dat we voor meer soorten gebruik de meest geschikte oplossing kunnen bieden.” Als voorbeeld noemt hij een handenarbeidlokaal waar vanwege de mechanische belasting van apparatuur de vloer harder moet zijn, dan in een leslokaal waar vooral stil wordt gewerkt en de akoestiek telt. Dan is juist een zachte vloer geschikt.
De vloeren kunnen op twee manieren worden aangebracht: in twee lagen of in drie. De eerste (Sikafloor-300) is de hoogste kwaliteit en door en- door gekleurd. De tweede (Sikafloor Comfort) is een kleurcoating op een basisvloer die qua duurzaamheid voor de meeste situaties voldoende is. De door en door-versie is afgewerkt met een blanke laklaag. Bij de drielaags-uitvoering is sprake van een basisvloer met een gekleurde laag eroverheen en dezelfde afwerking. Bij uitstek geschikt daar waar esthetiek en uitstraling van de ruimte ven belang zijn.

Projectvoorbeelden

Recente projecten zijn Forum ’t Zand, een multifunctioneel centrum in de wijk Het Zand in het Utrechtse Leidsche Rijn. In het gebouw zijn twee basisscholen, een vrijetijdscentrum, kinderdagverblijf en een sporthal van de gemeente te vinden. Architect Venhoeven CS leefde zich op ruim 5000 vierkante meter uit in zeer bijzondere kleurstellingen met veel speelse effecten. Het vele handwerk maakte een drielaags-uitvoering noodzakelijk.
De eveneens ruim 5000 vierkante meter vloeren van Lyceum Ypenburg in Den Haag zijn in twee lagen aangebracht. Per verdieping koos DP6 Architecten voor een andere kleur. De zacht elastische gietvloer is naadloos gegoten, zonder aansluitingen waar vuil tussen kan komen, dus nergens zijn drempels te vinden.
Hal 4, stand A40

Reageer op dit artikel