nieuws

Savantis: Instroom in schildersopleiding stijgt

bouwbreed Premium

Savantis-directeur Hans Verschoor maakt zich geen grote zorgen over de instroom in de schildersopleiding. Dat zegt hij in een reactie op onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

Het onderzoeksbureau meldde deze week dat in twee jaar tijd ruim zevenduizend nieuwe schilders nodig zijn om de groei van de schildersproductie bij te kunnen benen.
Volgens het EIB vergt dat nog een flinke inspanning van opleidingsinstituut Savantis, omdat zo’n 60 procent van de nieuwe vakmannen moet worden opgeleid.

Optimistisch

Verschoor is zich daarvan bewust, zegt hij. Erg bezorgd is hij echter niet. Uit de laatste cijfers blijkt dat de instroom in de schildersopleiding afgelopen jaar met ongeveer 5 procent naar 1500 leerlingen is gestegen. Dat stemt hem optimistisch.
“Natuurlijk willen we altijd meer leerlingen”, zegt Verschoor. “Maar als je naar de bouw in zijn geheel kijkt, doen wij het nog niet zo slecht. Bovendien is er veel concurrentie van andere sectoren. Daarom kunnen we tevreden zijn over de stijging van de instroomcijfers.”

Aantrekkelijk

Dat neemt niet weg dat Savantis komende jaren alle zeilen bij zal zetten om aan de stijgende vraag naar schilders te voldoen. “Wij trekken er samen met werkgevers- en werknemersorganisaties en de samenwerkingsverbanden stevig aan. We zullen ook duidelijk moeten maken dat het schildersvak wel degelijk aantrekkelijk en afwisselend is.”
Volgens Verschoor is het vooral zaak om goed opgeleide schilders af te leveren. “Daarmee kunnen we voorkomen dat de uitstroom wordt beperkt. Schilders met een vakopleiding stappen nu eenmaal minder snel uit.”
Schildersbedrijven kunnen zelf ook veel doen om de uitstroom te beperken, zo blijkt uit het EIB-onderzoek. Bijna 35 procent van de uittreders was gebleven als hun baas beter met hen was omgegaan. Een betere sfeer binnen de onderneming had ruim 20 procent van de uitstromers binnen boord kunnen houden.

Reageer op dit artikel