nieuws

Risico’s Zuidas voor marktpartijen beperkt

bouwbreed

De financiële partijen die deelnemen in de Zuidas Onderneming kunnen hun belang bij een dreigend faillissement van het ontwikkelbedrijf van de hand doen.

Die afspraak is vorig jaar al gemaakt en beperkt het risico van de marktpartijen aanzienlijk.
Als de Zuidas Onderneming in problemen raakt, kunnen zij hun aandeel “om niet overdragen” aan de gemeente Amsterdam en het Rijk. De financiële instellingen zijn hun investering dan kwijt, maar niet meer aansprakelijk voor verdere verliezen van de Zuidas Onderneming.
Deze zomer wordt 60 procent van de aandelen van de Zuidas Onderneming middels een veiling verkocht aan banken en andere financiële instellingen. Amsterdam en het Rijk houden zelf ieder een belang van 20 procent.
De publieke en private aandeelhouders zullen samen 100 miljoen euro investeren in de Zuidas Onderneming. Als de situatie daarom vraagt, zijn de partijen verplicht nog eens 250 miljoen euro op te hoesten. Pas daarna hebben de financiële partijen het recht om uit te stappen. Overigens geldt dat niet voor de stationskavel van 475.000 vierkante meter, waarop het nieuwe wtc-station zal worden gebouwd. Wat er ook met de Zuidas Onderneming gebeurt, de ontwikkeling daarvan blijft voor risico van de investeerders.
Met de totale ontwikkeling van de Zuidas is een investeringsbedrag van ongeveer 2 miljard euro gemoeid. Amsterdam draagt 400 miljoen euro bij, de Rijksoverheid 500 miljoen. De rest moet komen uit de grondopbrengsten op het dok. Het dok ontstaat doordat alle infrastructuur tussen de Rai en het Olympisch Stadion ondertunneld wordt.

Reageer op dit artikel