nieuws

Rechter eist boetes voor te late melding asbest Malden

bouwbreed Premium

Een aannemer uit Wijchen en een Maldense projectontwikkelaar riskeren een boete van 30.000 euro omdat ze nalatig zijn geweest Deze straffen heeft het openbaar ministerie gisteren geëist bij de rechtbank in Arnhem.

Eind mei 2005 werd bij de renovatie en nieuwbouw van een Maldens winkelcentrum hechtgebonden asbestplaten gevonden. De platen werden in eerste instantie aangezien voor softboard.
Tijdens de renovatie van het winkelcentrum werden de puien van een groot aantal winkels vervangen. Maar de nieuwe puien pasten niet, dus moesten werknemers van het Wijchense bouwbedrijf in de brandwerende plafondplaten zagen om de leiding van de sprinklerinstallatie in kwijt te kunnen. In het stof dat vrijkwam bij deze werkzaamheden, bleek asbest te zitten. Het winkelcentrum, dat nog open was voor publiek, is daarop ontruimd en meteen schoongemaakt.
De directeur van het Wijchense bedrijf zei tijdens de zitting dat hij dacht dat er geen asbest aanwezig was in de te renoveren panden. De directeurs van de Maldense projectontwikkelaar gaven aan dat zij de projectleiding uit handen hadden gegeven aan hun vader. Daarom waren zij er vanuit gegaan dat alles goed geregeld was. De architect en tevens directievoerder van het Maldense renovatie- en nieuwbouwproject werd tijdens de zitting gehoord als getuige. Hij meende dat de gemeente Heumen bij de behandeling van bouwvergunning had moeten eisen dat er een asbestinventarisatie zou worden gedaan. Deze inventarisatie is gedaan, maar de directievoerder was pas drie weken voor de bewuste dag in mei 2005 op de hoogte van de uitkomsten.
Ook de officier van justitie noemde de rol van de gemeente opmerkelijk. Hij meende wel dat beide bedrijven nog steeds verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de te late vondst van asbest en de gevaren die dat heeft opgeleverd voor het winkelend publiek en de bouwvakkers die in het winkelcentrum aan het werk waren.
De uitspraak volgt 8 maart.

Reageer op dit artikel