nieuws

Oorzaak verlies bouwdivisie Vos ligt in succes conceptmatige woningbouw

bouwbreed

De bouwdivisie van Vos Groep heeft over het afgelopen jaar onverwacht verlies geleden. De oorzaak ligt, opmerkelijk genoeg, in het succes van de conceptmatige woningbouwactiviteiten.

Dat bevestigt financieel directeur Jan Snijders. Volgens hem was de vraag naar de nieuwe woonconcepten van dochter Plegt-Vos Wonen zo groot dat de organisatie de groei niet kon bijbenen.
Vos zag zich door het succes genoodzaakt veel nieuw personeel aan te nemen. Voor coaching was echter onvoldoende tijd waardoor de aangenomen werklieden de fijne kneepjes van het conceptmatig werken nog niet onder de knie hadden. Bovendien, geeft Snijders toe, is de fout gemaakt om afwijkingen op het woonconcept toe te staan. Dat is ten koste gegaan van de efficiency. “Het concept is natuurlijk alleen winstgevend als de gehele logistiek optimaal functioneert”, stelt Snijders. “Als je afwijkingen toestaat, sluit het logistieke proces niet goed meer aan. Dat hebben we te laat ontdekt.”
De overige bouwondernemingen van Vos konden niet voorkomen dat de bouwdivisie in de rode cijfers belandde. Daarvoor ondervonden de betreffende bedrijfsonderdelen te veel hinder van projecten die in 2005 onder mindere marktomstandigheden zijn aangenomen. “De prijzen lagen toen erg laag.” Inmiddels herstelt het prijsniveau zich, maar de eersten die daarvan profiteren, zijn de toeleveranciers en de onderaannemers, vermoedt Snijders.

Nadelig

Volgens de financieel directeur heeft een nieuw automatiseringssysteem de resultaten ook nadelig beïnvloed. “De invoering ervan heeft zeer veel aandacht gevraagd van het personeel, terwijl het dagelijkse werk natuurlijk ook gewoon doorging”. Ondanks het verlies van de bouwdivisie is Snijders niet somber gestemd. De problemen bij Plegt-Vos Wonen zijn verholpen; bovendien is de woningbouwmarkt inmiddels flink aangetrokken. “Onze orderportefeuille bevat dan ook geen verliesgevende projecten meer.” Het bedrijf verwacht 2006 met winst af te sluiten. De andere divisie van het concern, Vos Mechanical Contracting (VMC), draait in de plus. Bovendien kon Genius Vos met boekwinst worden verkocht aan GTI.
De onderneming uit Oldenzaal besloot vorig jaar zich volledig te richten op de bouwactiviteiten. Alle VMC-bedrijven zullen komende jaren daarom worden verkocht. Met de opbrengst wil Vos de bouwdivisie verder versterken. Het streven is de huidige omzet van 160 miljoen euro op te voeren tot 250 miljoen.

Reageer op dit artikel