nieuws

Ondertunneling Groene Hart slechtste besluit

bouwbreed Premium

Minister Zalm (financiën) vindt het besluit voor de ondertunneling van het Groene Hart het slechtste die hij in twaalf jaar ministerschap heeft gemaakt. “Als ik dat kan terugdraaien, dan doe ik dat direct”, zei Zalm in het televisieprogramma Nova .

Zalm (54) baalt nog steeds dat hij uiteindelijk de 900 miljoen gulden heeft uitgetrokken voor de ondertunneling van het Groene Hart. “Als het Groene Hart echt zo groen en mooi is als men zegt, kan er ook wel een trein doorheen rijden. Dan kan iedereen zien hoe mooi het is.”
Het kabinet-Kok wilde in 1995, ondanks protesten, vasthouden aan het besluit om de hsl-zuid door het Groene Hart in Zuid-Holland te leiden. Onder druk van milieuminister Margreeth de Boer besloot het kabinet, om de natuur in het Groene Hart toch te ontzien, tot de aanleg van een tunnel van 10 kilometer. De spoorverbinding zou door de boortunnel wel 900 miljoen gulden duurder worden. “Dat wil ik dolgraag wegstrepen van mijn lijst slechte beslissingen”, aldus Zalm. Hij zat twaalf jaar lang op het departement waardoor hij de langstzittende minister van financiën is.
Ingenomen is de oud-minister met de begrotingregels die hij zelf opstelde en flink bewaakte. “Ik ben trots op mijn spelregels. We hebben de uitgaven van de overheid weten te beheersen zonder te korten op onderwijs en infrastructuur. Vooral door de renteuitgaven naar beneden te brengen.”

Reageer op dit artikel