nieuws

Olympisch Stadion slaat vleugels uit voor atletiek

bouwbreed

Het Olympisch Stadion in Amsterdam moet een tweede gouden toekomst tegemoet gaan. Gisteren zijn de definitieve plannen wereldkundig gemaakt voor een nieuwe inloopateletiekbaan van 400 meter en kunstgrassportvelden op het zogeheten voetbaleiland naast het stadion.

De aanleg kan meteen beginnen; alle procedures zijn afgehandeld. De bedoeling is dat de nieuwe sportvoorzieningen over een jaar gereed zijn. De investering bedraagt zo’n 5 miljoen euro. Het project is een gezamenlijk initiatief van overheden, bedrijfsleven, sport, onderwijs en culturele instellingen, die allemaal hun bijdrage leveren.
Sportwethouder van de gemeente Amsterdam Carolien Gehrels ziet kansen voor een flinke groei van de atletiekbeoefening in de stad. Het voor de Spelen van 1928 gebouwde stadion is wat haar betreft de periode van neergang definitief voorbij. Aanvullende faciliteiten in de omgeving zorgen dat het een belangrijke rol kan spelen in zowel de kwalitatieve als kwantitatieve hedendaagse en toekomstige behoefte voor de sport.
De voorzieningen zijn bedoeld voor een brede doelgroep, van gehandicapten en ouderen tot topsportbeoefenaars. De mogelijkheden worden ruimer om in en rond het stadion activiteiten te organiseren zoals sportdagen voor kinderen maar ook topsportevenementen. De nieuwe baan wordt een zogeheten inloopbaan; een warming-upvoorziening zonder welke topsportevenementen zich gekortwiekt voelen.
De ambitie van Amsterdam is de Europese Kampioenschappen atletiek in 2014 binnen te halen. Dat is volgens Gehrels nog maar een begin. Na honderd jaar zou het stadion weer een rol kunnen spelen bij de Olympische Spelen: die van 2028, droomt de wethouder. De lokale voetbalvereniging Arsenal die op het begeerde eiland haar stek heeft, gaat er flink op vooruit. De grasmat die het op de zompige grond slecht doet, wordt vervangen door kunstgras. Samen met de atletiekbaan is er plaats voor twee velden, plus een nieuw clubgebouw met kleedruimten.
Het complex buiten moet in combinatie met het stadion veel extra mogelijkheden voor sportbeoefening opleveren. Reguliere activiteiten kunnen bovendien makkelijker uitwijken: De atletiekvereniging die normaal in het stadion huist, Phanos, kan bijvoorbeeld naar buiten. De voetballers kunnen zo nodig terecht op het stadionveld.

Reageer op dit artikel